lauantai 6. helmikuuta 2016

MTV: Pääministeri: Pakolaiskiintiötä voidaan nostaa

MTV: Pääministeri: Pakolaiskiintiötä voidaan nostaa 6.2.2016
Yle: Sipilä: Suomessa ei osata keskustella pakolaisasiasta
Ilta-Sanomat: Sipilä Ylelle: ”Suuri osa tulijoista sellaisia, jotka eivät tule turvapaikkaa saamaan”
Yle: Soini: Syyriasta pakenijat ovat hengenhädässä – Turkin on otettava heidät vastaan
MTV: Soini järkähtämätön: Hallituksessa sovitun puitteissa toimitaan – pakolaiskiintiötä ei pidä nostaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on valmis korottamaan Suomen pakolaiskiintiötä määräaikaisesti, jos EU onnistuu yhdessä YK:n kanssa saamaan hallitsemattoman maahanmuuton loppumaan.

Suomen pakolaiskiintiö on nykyisin 750, ja viime vuosina se on ollut 1 050. Sipilän mielestä lukua voisi mieluummin nostaam kuin jatkaa hallitsematonta maahanmuuttoa, jossa suuri osa tulijoista ei saa turvapaikkaa.

Keskustan politiikka- ja toimintapäiville Tampereen yliopistoon on kokoontunut noin 500 keskusta-aktiivia.

_____________________________________

Yle: Sipilä: Suomessa ei osata keskustella pakolaisasiasta

Pääministeri haluaa ratkoa Syyrian pakolaisongelmaa kiintiöiden kautta.

Syyria-konferenssiin Lontoossa osallistunut keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää pakolaisongelman parhaana EU-tason ratkaisuna pakolaiskiintiöiden käyttöä.

– EU-tasolla ongelman ratkaisu on YK:n käytäntö, pakolaiskiintiöt, joista otetaan järjestelmällisesti ihmisiä Eurooppaan, arvioi Sipilä.

Sipilä vaatii pakolaiskysymykseen käytännönläheisiä ratkaisuja. Sipilä toivoo, että Suomeen otettaisiin määräaikaisella kiintiöllä nykyistä enemmän pakolaisia.

Sipilän mukaan iso kuva Syyriasta on, että maahan pitäisi saada tulitauko. Sen jälkeen tulisi käynnistää rauhanprosessi.

– Rauhanprosessissa Suomella voisi olla iso rooli, uskoo Sipilä.

Sipilän mukaan Suomessa ei osata keskustella pakolaisasioista. Aiheen käsittelyssä tulisi hänen mukaansa olla sydän lämpimänä ja pää kylmänä. Sipilä toivoo tasapainoilua kahden ääripään välillä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi, että 220 000 syyrialaista on kuollut ja maan rajojen sisällä 12,8 miljoonaa ihmistä on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa. Yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa.

Suomi on luvannut auttaa tänä vuonna Syyrian pakolaisia 25 miljoonalla euroa. Katastrofin uhreja on vuodesta 2011 lähtien tuettu yli sadalla miljoonalla eurolla.

Sipilä edusti tällä viikolla Suomea Syyria-konferenssissa Lontoossa. Keskustan puheenjohtaja puhui lauantaina omilleen keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Tampereella.

______________________________________

Ilta-Sanomat: Sipilä Ylelle: ”Suuri osa tulijoista sellaisia, jotka eivät tule turvapaikkaa saamaan”

Sipilä pitää pakolaiskiintiön nostoa parempana vaihtoehtona ”hallitsemattomalle maahanmuutolle”. Ehtona nostolle on, että EU:n ulkorajat saataisiin ensin hallintaan.

– Ensin meidän on saatava rajat kuntoon ja hallitsematon maahanmuutto koko Euroopassa loppumaan, ja sen jälkeen oma ajatteluni kulkee sen mukaan, että voisimme määräaikaisesti ottaa [pakolaisia] suuremmalla kiintiöllä, kertoi Sipilä Ylelle.

Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä on ollut 750 henkilöä vuodessa, mutta vuosina 2014 ja 2015 pakolaiskiintiötä nostettiin Syyrian tilanteen takia 1 050:en. Tämä olisi Sipilän mielestä hyvä aloituskiintiömäärä, mutta sitä voisi tarvittaessa nostaa asteittain, jos muut Euroopan maat nostavat omia kiintiöitään.

– Kun se [maahanmuutto] tehdään hallitusti, silloin voidaan tehdä palautukset suoraan lähempänä kriisialuetta. Ja jos tilanne rauhoittuu, niin ihmiset pääsevät nopeammin palaamaan koteihinsa, sanoo Sipilä.

– Mieluummin sitä [kiintiöpakolaisten määrää] nostetaan, kuin jatketaan tätä hallitsematonta maahanmuuttoa, jossa suuri osa tulijoista on sellaisia, jotka eivät tule turvapaikkaa saamaan, sanoo Sipilä.

Kuluvalla viikolla taistelut Syyrian pohjoisosissa ovat saaneet uuden pakolaisaallon liikkelle, ja Turkin rajalla maasta pois pääsyä odottaa noin 35 000 ihmistä.

Ulkomailta käsin Syyrian sodan uhriluvusta kirjaa pitävä Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan viime vuonna Syyriassa kuoli yli 55 000 ihmistä ja koko sodan aikana on kuollut yli 260 000 ihmistä. Vuonna 2011 alkanut sota on ajanut pakolaisiksi yli 4 miljoonaa syyrialaista.

______________________________________

Yle: Soini: Syyriasta pakenijat ovat hengenhädässä – Turkin on otettava heidät vastaan

EU-maiden ulkoministerit vetoavat Turkkiin, jotta se avaa rajansa Syyrian Alepposta pakeneville ihmisille.

– Hädässä olevat ihmiset on päästettävä sisään, EU-puheenjohtajamaa Hollannin ulkoministeri Bert Koenders sanoi Amsterdamissa ulkoministerien epävirallisen tapaamisen jälkeen.

Koendersin mielestä Aleppo on ollut syyrialaisen vastarinnan symboli, jonka asukkaat pakkautuvat nyt Turkin rajalle paetessaan Assadin ja Venäjän pommituksia.

– On tietenkin turvallisuushuolia esimerkiksi henkilöiden taustojen tarkastamisesta, mutta ihmisten auttamisen pitää olla ykkössijalla, Koenders korosti.

EU itse ei kuitenkaan ole valmis ottamaan vastaan pakenijoita, vaan toivoo nimenomaan Turkin auttavan.

– Keskustelemme tästä, että Turkki ottaa vastuuta ja Euroopan maat auttavat omalla panoksellaan. Silloin voisimme auttaa lähelle, joka tarkoittaa, että he voivat tilanteen rauhoituttua palata kotiseudulleen, Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi.

– Kysymys on hengenhädästä. Näiden ihmisten kannalta humanitäärinen kriisi on vakava. Tässä on kysymyksessä aito asia, mutta myös sellaisia ihmisiä on laajasti liikkeellä, joilla suojeluntarvetta ei ole.

Pakolaisia suoraan Turkista? Myöhemmin

Euroopan maista osa suunnittelee ottavansa pakolaisia suoraan Turkin leireiltä, kunhan Turkki tekee lupaamansa eli pysäyttää Eurooppaan yrittävät pakolaiset. Myös Suomi on raottanut tätä mahdollisuutta, kunhan EU-raja saadaan pitämään.

Ulkoministeri Soini pitää toistaiseksi tiukasti kiinni pakolaiskiintiöstä.

– Hallituksen linja on 1050 ja sen sisällä toimitaan, tällä hetkellä ei yhtään enempää.

Tämän vuoden kiintiöksi on budjetissa vahvistettu 750. Aiempina vuosina sitä on korotettu 1050:een Syyrian tilanteen takia.

– Suomi on neljänneksi suurin vastaanottomaa ilman mitään kiintiöitä. On selvä, että massaliike pitää saada loppumaan ja rajat pitämään, sitten voidaan puhua näistä kiintiöistä enemmän.

Suomeen tuli viime vuonna suhteellisesti neljänneksi eniten pakolaisia. Tällä hetkellä heitä tulee vähmmän, koska lännestä tulevien virta on tyrehtynyt.

______________________________________

MTV: Soini järkähtämätön: Hallituksessa sovitun puitteissa toimitaan – pakolaiskiintiötä ei pidä nostaa

Ulkoministeri Timo Soini ei lämpene pääministeri Juha Sipilän ajatukselle pakolaiskiintiön nostamisesta määräaikaisesti. Ei edes silloin, jos EU ja YK onnistuvat muuten saamaan hallitsemattoman maahanmuuton kuriin.

– Suomella on 1050 pakolaisen kiintiö ja sen puitteissa toimitaan ja mistään muusta hallituksessa ei ole sovittu.

– Tärkeintä on nyt saada hallitsematon vyöry loppumaan ja suunnattava siihen toimenpiteet. Kiintiöt tehdään hallitusohjelman mukaisesti eli sen kiintiön sisällä. Tietysti kiintiön sisällä voi olla 600 syyrialaista.

Ulkoministeri Soini ei halua myöskään kiirehtiä asioiden edelle.

– Pistetään nyt ensin hallitsematon maahanmuutto kuriin ja puhutaan sitten jatkosta.

Suomen pakolaiskiintiö on 750, kun se on viime vuosina ollut 1050. Pääministeri Sipilän mielestä lukua voisi mieluummin nostaa kuin jatkaa hallitsematonta maahanmuuttoa, jossa suurin osa tulijoista ei saa turvapaikkaa.

Apu kohdennetaan Turkkiin

Amsterdamissa ovat parhaillaan koolla EU:n ja muutaman kumppanimaan, kuten Turkin, ulkoministerit.

– Turkin alueelle suunnataan nyt voimakas apu ja sen toivotaan vaikuttavan niin, että ihmiset jäävät Turkkiin ja lähialueelle, ja heitä autetaan siellä. Sieltä olisi helpompi palata takaisin.

–Tämä on nyt se keino mihin satsataan, ja siihen myös Turkki oli valmis. Heidän ulkoministerinsä käytti myös puheenvuoron ja sanoi, että ongelma on yhteinen ongelma ja tähän täytyy saada parannusta.

Hallitsematon muuttoliike on kuitenkin käynnissä, eikä tilanne esimerkiksi Syyrian Aleppossa ole paranemassa.

– Tilannetta vaikeuttaa Aleppon mahdollinen murtuminen ja moukarointi. Syyrian hallituksen joukot hyökkäävät nyt voimakkaasti Venäjän avustuksella ja ihmiset lähtevät pakoon henkensä edestä.

Mitään valoa tunnelin päässä ei kriisin suhteen näytä Soinin mielestä olevan.

– Lyhyellä tähtäimellä ei. Optimisti täytyy olla, mutta ei siihen tällä hetkellä paljon perusteita ole.