torstai 25. lokakuuta 2018

Yle: Akavan puheenjohtaja pyytää anteeksi puheitaan: Emme todellakaan halua kahden kerroksen työmarkkinoita

Yle: Akavan puheenjohtaja pyytää anteeksi puheitaan: Emme todellakaan halua kahden kerroksen työmarkkinoita 25.10.2018
Helsingin Sanomat: Akavan Fjäder pyytää anteeksi lausuntoaan maahan­muuttajien pienemmästä palkasta

Useat akavalaiset liitot ehtivät jo paheksua puheenjohtaja Sture Fjäderin näkemystä, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pyytää anteeksi eilen keskiviikkona antamaansa kommenttia, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voitaisiin maksaa pienempää palkkaa.

– Pyydän anteeksi kommenttiani ja olen pahoillani, että vastuksestani syntyi mielikuva, että ehdotan kahden kerroksen työmarkkinoiden syntymistä. Tämänkaltaista mallia Suomeen emme todellakaan halua, vaan kaikkia työntekijöitä pitää kohdella tasavertaisesti, Fjäder sanoo Akavan tänään torstaina julkaisemassa tiedotteessa.

Fjäder väläytti keskiviikkona Ylen haastattelussa, että kouluttamattomien maahanmuuttajien pääsyä työhön pitää helpottaa uusilla keinolla. Fjäderin mukaan "työehtosopimusten pitää joustaa", jos halutaan kotouttaa maahanmuuttajat ja pakolaiset, joilla ei ole esimerkiksi ammatillista koulutusta.

Akavan tänään julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että "yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen työmarkkinoilla on Akavan keskeinen arvo".

– Haastattelussa pyrin tuomaan esille, että kotoutuminen tapahtuu nopeammin silloin kun maahanmuuttajat työllistyvät, Fjäder perustelee tiedotteessa.

Akavalaiset liitot ärähtivät Sture Fjäderin puheista

Monet akavalaiset liitot paheksuivat Fjäderin ehdotusta Twitterissä. Esimerkiksi Akavan Erityisalat -liiton toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki sanoutui irti Fjäderin kannoista. Myös vaikutusvaltaisen opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ilmoitti saman tien, että OAJ ei ole Fjäderin ehdotuksen kannalla.

Salla Luomanmäki
@sallaluo
@aivanerityinen sanoutuu totaalisesti irti @SFjder kannoista kaksien työmarkkinoiden osalta. Yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat toimintamme keskeisiä arvoja ja edunvalvintamme periaatteita työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.

Olli Luukkainen
@OlliLuukkainen
OAJ ei ole sen takana, että työmarkkinoille luodaan eritason työntekijäryhmiä ihmisen etnisen taustan pohjalta. Suomeen ei voida luoda kaksia työmarkkinoita.

Fjäder: Arvostan, että liitot kertoneet napakasti kantansa

Sture Fjäder kommentoi palkka-asiaa eilen Ylelle, kun häneltä kysyttiin näkemyksiä talousnobelisti Bengt Holmströmin haastattelusta. Holmström muun muassa ehdotti ulkomailta tuleville mahdollisuutta tehdä työtä suomalaisia pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla.

Fjäder sanoo Akavan tämänpäiväisessä tiedotteessa arvostavansa sitä, että liitot ovat ottaneet kantaa tärkeään aiheeseen.

– Arvostan, että Akavan liittojen edustajat ovat kertoneet napakasti kantansa tärkeään aiheeseen sekä minun epäselvästi muotoilemiini kommentteihin, Fjäder toteaa tiedotteessa.

Tiedottessa todetaan myös, että Suomen työllisyysastetta on nostettava, jotta hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan ylläpitää tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa Akavan mukaan sitä, että Suomi tarvitsee lisää ulkomaista työvoimaa.

– Meidän on määrätietoisesti poistettava työllistymisen esteitä. Koulutus on tärkein keino, jolla voidaan edistää maahanmuuttajien pääsyä työelämään, Fjäder sanoo.