tiistai 4. joulukuuta 2018

Ilta-Sanomat: Oulun seksuaalirikoksista epäillyt tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina – poliisin mukaan epäiltyjä saattaa löytyä vielä lisää

Ilta-Sanomat: Oulun seksuaalirikoksista epäillyt tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina – poliisin mukaan epäiltyjä saattaa löytyä vielä lisää 4.12.2018
Ilta-Sanomat: Poliisi: Oulun kolmen hyväksi­käyttöjutun epäillyt tuntevat toisensa – kolme alle 15-vuotiasta uhria
Ilta-Sanomat: IS Oulussa: Näin naapurit kuvailevat seksuaalirikoksista epäiltyjä miehiä

Epäillyt ovat useampaa eri kansallisuutta ja oleskelleet Suomessa eri mittaisia aikoja, mutta pääasiassa muutamia vuosia, kertoo poliisi.

Oulussa on tutkinnassa useita törkeitä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joissa on poliisin tiedon mukaan kolme alle 15-vuotiasta uhria. Rikoksista epäillään yhteensä yhdeksää ulkomaalaistaustaista miestä.

Heistä kahdeksan on tällä hetkellä tutkintavankeudessa ja yksi kiinniotettuna. Vanhin heistä on 38-vuotias ja nuorin 20-vuotias, selviää vangitsemisasiakirjoista.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen kertoo Ilta-Sanomille, että epäillyt ovat useampaa eri kansallisuutta ja oleskelleet Suomessa eri mittaisia aikoja, mutta pääasiassa muutamia vuosia.

Kaikki ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina.

– Tällä hetkellä heidän statuksensa ovat erilaisia. Kaikkien epäillään tuntevan toisensa, mutta en ota kantaa miten. En tiedä, enkä ala arvaamaan, Kiiskinen lisää.

Kiiskinen kertoo, että kaikki uhrit ovat kantasuomalaisia.

Suurin osa epäillyistä rikoksista on tapahtunut eri puolilla Oulua ja ne ovat kohdistuneet yhteen uhriin. Poliisi ei halua tarkentaa tapahtumapaikkaa. Näistä rikoksista epäillyt seitsemän miestä vangittiin viime viikolla. Loput kaksi epäillyistä rikoksista on tapahtunut Tuiran kaupunginosassa. Niissä molemmissa on eri uhri ja eri epäilty.

Kiiskinen kertoo, että poliisi selvittää parhaillaan sitä, kuinka suunnitelmallista epäiltyjen toiminta on ollut. Siihen hän ei osaa vastata, ovatko epäillyt olleet tietoisia toistensa toiminnasta.

– Asia selviää esitutkinnassa. Laajassa tapauksessa, jossa on seitsemän epäiltyä, tekoaika on pidempi ja sen myötä meillä on lukuisa määrä kysymyksiä. Kaksi muuta tapausta ovat taas tapahtuneet yhtenä päivänä, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan on mahdollista, että tapausten tiimoilta ilmenee vielä lisääkin epäiltyjä.

– Kiinniottoja ei kuitenkaan ole vielä tehty, Kiiskinen sanoo.

Oulun poliisi julkaisi aiemmin tiistaina tiedotteen, jossa erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia kehotetaan tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa. Kiiskisen mukaan tiedote liittyy tapaukseen.

– Se liittyy osittain siksi, että tapauksissa on käytetty sosiaalista mediaa. Siinä on ollut tietty palvelu, mutta en tarkkaan voi kertoa mitä foorumia on käytetty. Se on näitä mitä nuoret tuppaavat käyttämään, Kiiskinen sanoo.