Yle: Perussuomalaiset kutsuu opposition tekemään välikysymystä turvallisuustilanteesta 8.12.2018
Puolueen mielestä hallitus on epäonnistunut muun muassa kielteisen turvapaikan saaneiden säilöönotossa.
Perussuomalaiset kutsuu muut oppositiopuolueet valmistelemaan välikysymystä Suomen turvallisuustilanteesta. Välikysymyksellä mitataan hallituksen luottamus eduskunnassa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri suomii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta turvapaikkapolitiikan hoitamisesta. Hänen mukaansa hallituksen kyvyttömyys on vaarantanut yhteiskuntarauhan.
– Turun terrorismitapauksen jälkeen hallitus lupasi tiukentaa turvapaikan hakijoiden säilöönottoa ja turvata kansalaisia. Mitään konkreettista ei tapahtunut, Meri sanoo tiedotteessa.
Turun terrori-iskun lisäksi perussuomalaiset viittaavat kutsussaan Oulussa paljastuneisiin epäiltyihin raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksiin. Puolueen mielestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiheuttavat nyt yhteiskunnallista epävakautta.
– Koska hallitus ei ole ryhtynyt riittäviin ja pikaisiin sekä konkreettisiin toimenpiteisiin maahanmuuton kaikkein pahimpien lieveilmiöiden torjunnassa ja kielteisen turvapaikan saaneiden säilöönotossa sekä vakavien rikosten tehneiden pikaisessa karkottamisessa, esitämme epäluottamuslausetta hallitukselle.
SDP ei lähde mukaan, muut eivät vielä kommentoi
Välikysymyksen tekemiseen tarvitaan vähintään 20 kansanedustajaa. Koska perussuomalaisten ryhmässä on 17 kansanedustajaa, tarvitsee puolue tukea muilta oppositioryhmiltä.
Perussuomalaisten lisäksi oppositiossa istuvat SDP, vihreät, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja RKP.
Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi kuitenkin Twitterissä, etteivät demarit aio tukea tätä välikysymystä.
– Jokainen perussuomalainen kansanedustaja on omin käsin henkilökohtaisesti hyväksynyt Sipilän hallituksen maahanmuutolinjan. Onko aikomus mitata oma luottamus? PS uskottavuus välikysymykselle tästä teemasta on nolla, Lindtman piikitteli.
Hän viittasi twiitillään siihen, että Sipilän hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset on hyväksytty vuonna 2015, kun perussuomalaiset vielä oli hallituspuolue.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan kertoivat STT:lle, ettei perussuomalaisista ole lähestytty heitä välikysymyksen tiimoilta. Näin ollen he eivät halunneet kommentoida välikysymystä.
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoi STT:lle, etteivät he ole tietoisia siitä, että mikään oppositioryhmä olisi tekemässä välikysymystä.