keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Karjalainen: Kontioniemen pallokenttätiedote syyteharkinnassa

Karjalainen: Kontioniemen pallokenttätiedote syyteharkinnassa 7.10.2009

Poliisi kuulusteli syrjintärikoksesta epäiltynä kahta henkilöä, mutta syyteharkinnassa on enää turvapaikanhakijoiden liikkumista rajoittamaan pyrkineen tiedotteen laatija.

Elokuun lopulla Kontioniemen vastaanottokeskuksen turvanpaikanhakijoiden liikkumisvapauden rajoittamisyritys on saatu syyteharkintaan. Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen Itä-Suomen syyttäjänvirastosta kertoo lukeneensa jo poliisitutkintapöytäkirjat.

Hän arvioi ratkaisevansa syytekysymyksen lähiaikoina.

– Minulla on kyllä olemassa asiasta näkemys, mutta en halua lähteä asiaa julkisesti repostelemaan. Annan perustellun ratkaisuni asiasta tämän kuun aikana, hän sanoo.

Poliisi on tutkinut Kontioniemen tapausta syrjintärikoksena. Asianosaisina esitutkinnassa on kuultu kahta henkilöä, Kontioniemen kyläyhdistyksen niin sanottuna pakolaisvastaavana toiminutta Antero Takalaa, joka on julkisuudessa jo myöntänyt laatineensa yksin kohun nostattaneen tiedotteen, ja SPR:n Suomen Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtajaa Heikki Koistista.

Sen verran Tiittanen avaa esitutkintaa, että syyteharkinnassa on tällä hetkellä ainoastaan Takala.

Kohun juuret juontavat viime keväänä avatun Kontioniemen vastaanottokeskuksen ympärillä velloneeseen keskusteluun. Kesän mittaan yhdeksi pääongelmaksi näytti muodostuvan Kontioniemen Kintaistentien palloilukenttä ja sen käyttö. Joitakin kyläläisiä kun oli ärsyttänyt se, että turvapaikanhakijat kävivät kentällä pelailemassa.

Elokuun lopulla Antero Takala lähetti kyläyhdistyksen nimissä tiedotteen, jossa palloilukentän lähellä asuvia kyläläisiä jopa kehotettiin estämään vastaanottokeskuksen asukkaita pelaamasta kentällä. Takala itse totesi syyskuun alussa Karjalaisessa, että tiedotteen sanavalinnat olivat epäonnistuneita ja että hänen tarkoituksenaan ei ollut turvapaikanhakijoiden liikkumisen rajoittaminen.