keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Vartti: Poliisi takavarikoi varastettua tavaraa Sompasaaren romaneilta

Vartti: Poliisi takavarikoi varastettua tavaraa Sompasaaren romaneilta 7.10.2009
Vartti: Romaneilta takavarikoidut tavarat palautettiin 9.10.2009

Poliisit iskivät tiistaina usean partion voimin Helsingin Sompasaareen, josta he takavarikoivat varastettua tavaraa.

Poliisi oli saanut vihjeen, että alueella majailevilla Romanian romaneilla olisi hallussaan varastettuja työkaluja. Poliisi tutki romanien autot sekä viereisen rakennuksen, joka on Vapaa katto -yhdistyksen hallussa.

- Oli tullut tieto, että kiinteistössä olisi varastettua tavaraa, ja teimme sinne kotietsinnän. Sieltä löytyi muun muassa porakoneita, sirkkeli, uppopumppu ja muuta tavaraa, kertoo rikoskomisario Ilkka Juola.

Osa tavaroista oli rakennuksen kellarissa ja osa pakettiautossa, jota romanialaiset pitävät lähinnä varastonaan.

Vapaa katto ihmettelee tapausta


Monimutkaiseksi asian tekee se, että vanha tullirakennus on Vapaa katto -yhdistyksen hallussa, eikä sinne pitäisi olla romaneilla pääsyä.

- Jos työkalut olivat talossa sisällä, niin silloin ne ovat meidän omia. Ei meillä mitään varastettua tavaraa pitäisi olla, kummastelee Jehki Härkönen Vapaa katto -yhdistyksestä.

- Ihan mystinen tapaus. Sinne vaan ilmaantui poliiseja, jotka nappasivat työkaluja mukaansa ja väittivät varastetuksi. Vaikuttaa aika kummalta toiminnalta, en tiedä mihin epäily perustuu, Härkönen ihmettelee.

Poliisikaan ei tarkenna, mistä sai vihjeen varastetuista tavaroista. Härkösen mukaan yhdistys päästää romanit taloon vessaan, jos ovat paikalla, mutta omia avaimia romaneilla ei ole.

Romanit jäämässä talveksi

Romanien piti olla Sompasaaressa vain kesän yli, mutta Härkösen tietojen mukaan he ovat jäämässä talveksi. Yhdistyksen puolesta romanit voivat pihalle jäädä, jos heistä ei ole häiriötä.

Vapaa katto -yhdistys valtasi talon alkuvuodesta. Talo on remontoitu, ja tämän viikon lauantaina talo avataan uudelleen käyttöön. Siellä toimii kaksi teatteria, ja talossa on tarkoitus järjestää erilaisia kulttuuritilaisuuksia.