torstai 7. tammikuuta 2010

YLE: Lääkäripulaan haetaan helpotusta tuontilääkäreistä

YLE Pohjanmaa: Lääkäripulaan haetaan helpotusta tuontilääkäreistä 7.1.2010

Kuusi unkarilaista lääkäriä on ollut tarkastamassa terveysyhtymä Kaksineuvoisen terveyskeskuksen Kauhavalla. Perjantaina he tutustuvat Kuusiokuntien terveyskeskuksiin.

Pohjalaiskuntien lääkärivajetta aiotaan helpottaa tuontilääkäreillä. Nyt vierailulla olevat unkarilaiset lääkärit on haastateltu Unkarissa marraskuussa ja he ovat Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

Lääkäripula vaikeuttaa terveyskeskustyötä ympäri maan ja lähes joka pohjalaiskunnassa. Unkarista lääkäreitä on värvätty muuallekin, muun muassa Ouluun. Alavudella aloitti ensimmäinen unkarilainen lääkäri syksyllä.

- Kauhavalla on tällä hetkellä viidestä kuuteen lääkärin virkaa täyttämättä ja virkoja on myös ulkoistettu kalliille vuokratyöfirmoille, kertoo Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Raimo Rintala. - Tarkoitus on saada nyt pysyviä lääkäreitä.

Rintalan mukaan unkarilaiset voisivat työskennellä Kauhavalla jo muutaman kuukauden sisällä. Kieltä opiskeltaisiin intensiivisesti ensimmäiset neljä kuukautta, jonka jälkeen päivystystyötä voitaisiin tehdä aluksi tulkin tai avustajan kanssa.

Rintala sanoo, että silti kustannukset pysyvän lääkärin palkkaamisesta tulisivat olemaan pienemmät kuin henkilöstövuokrausfirmoille uppoavat kulut.