perjantai 21. toukokuuta 2010

EK: Maahanmuuttajien ja työttömien vastakkain asettaminen vastuutonta

EK: Maahanmuuttajien ja työttömien vastakkain asettaminen vastuutonta 21.5.2010

Hallitus on esittänyt, että EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät saisivat aina työluvan, jos heillä on työpaikka Suomessa. Erillistä harkintaa siitä, onko alalla työvoimapulaa vai ei, ei enää tarvittaisi. EK kannattaa esitystä.

Vain pieni osa ulkomaalaisista työntekijöistä työluvalla tulleita

Suomessa työskenteli vuonna 2008 arviolta runsaat 50 000 ulkomaalaista. Heistä noin 6 000 henkilöä oli työluvalla kolmansista maista tulleita. Loput ovat EU/ETA-maiden kansalaisia tai muulla kuin työluvalla Suomeen saapuneita.

– Työnantajan kannalta keskeistä on vähentää nykyistä työlupabyrokratiaa ja nopeuttaa sitä kautta lupien käsittelyä. Silloin kun ulkomaalaisen työntekijän palkkaus- ja työehdot ovat Suomen lakien mukaisesti hoidettu, ei selvästi myönteistä päätöstä pitäisi enää joutua kuukausia odottelemaan, sanoo EK:n asiantuntija Riitta Wärn.

Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä.

Työperusteinen maahanmuutto on tarpeen

– Avainasia on, että työttömät suomalaiset ja täällä jo asuvat ulkomaalaiset työllistyisivät nopeammin ja tehokkaammin. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että työperusteinen maahanmuutto on välttämätön lisä suomalaiseen työelämään, sanoo Wärn.

– EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden kärkikymmenikössä on linja-autonkuljettajia, keittäjiä ja muita aloja, joilla nyt on korkea työttömyys. Samaan aikaan aloilla on myös työvoimapulaa. Ilman maahanmuuttajia moni työ jäisi siis tänä päivänä tekemättä, arvioi Wärn.

Työttömät valitsevat liian usein työn ja sosiaaliturvan välillä

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneita oli maaliskuussa 275 000 henkeä. Samaan aikaan työvoimatoimistoissa oli avoimena 53 000 uutta työpaikkaa.

Vuonna 2009 työttömyysturvaa saaneet kieltäytyivät tai erosivat yli 18 000 kertaa ilman pätevää syytä työstä tai koulutuksesta. He siis itse valitsivat työttömyyden.