perjantai 21. toukokuuta 2010

HS: Helsingin julkisivutyömailla suomalaiset ovat vähemmistö

Helsingin Sanomat: Helsingin julkisivutyömailla suomalaiset ovat vähemmistö 21.5.2010

Rakennusliiton selvityksen mukaan suomalaiset rakentajat ovat selkeä vähemmistö Helsingin julkisivuremonttityömailla. Valtaosa ulkomaisesta työvoimasta tulee Virosta, loput muun muassa Puolasta, Ukrainasta ja Venäjältä.

Rakennusliiton toimitsijat tarkastivat toukokuun 20. päivä Helsingin julkisivusaneeraustyömaita. Toimitsijat kävivät lähes viidelläkymmenellä eri työmaalla. Niillä toimi pääurakoitsijoina 26 ja aliurakoitsijoina lähes eri 100 yritystä.

Pää- ja aliurakoitsijoiden työntekijöistä ulkomaalaisia oli 64 prosenttia ja suomalaisia 36 prosenttia eli noin kolmannes. Vajaa puolet ulkomaisesta työvoimasta oli Suomeen rekisteröityjen yritysten työntekijöitä ja loput niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä.

Palkkataso ulkomaalaisilla työntekijöillä on kirjava. Alimmillaan puhutaan muutaman euron tuntipalkoista ja löytyipä telineasentaja Virosta, joka työskenteli 600 euron kuukausipalkalla. Suomalaisten vastaava työtä tekevien työntekijöiden työehtosopimukseen perustuva palkka on keskimäärin n. 2 500 euroa kuukaudessa ja tämän päälle tulevat lisäksi työnantajan sivukulut.

Toimitsijat havaitsivat suuria puutteita myös työaikakirjanpidossa ja työntekijöiden henkilöstötiloissa.

Rakennusliiton toimitsijat kiersivät edellisen kerran yhtä laajasti pääkaupungin työmaita huhtikuussa 2009. Tuolloin ulkomaisen työvoiman määrä oli vain 22 prosenttia.

Suomessa on työttömänä yli 20 000 ammattirakentajaa.