lauantai 22. toukokuuta 2010

Iisalmen Sanomat: Ulkomailta tarvitaan lisää työvoimaa

Iisalmen Sanomat: Ulkomailta tarvitaan lisää työvoimaa 22.5.2010

Ulkomailta tulevaa työvoimaa tarvitaan yhä enemmän myös Ylä-Savossa seuraavan vuosikymmenen aikana. Ylä-Savon Kehitys Oy:n toimitusjohtajan Petri Pietikäisen mukaan työperäiset maahanmuuttajat ovat enemmän kuin tervetulleita ainakin kahdesta syystä.

- Väestön ikääntyminen ja eläköityminen kasvattavat työvoimapulaa. Se koskettaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalaa, ja maataloudessa ulkomaalaisia työntekijöitä tarvitaan jo nyt.

Pietikäisen mielestä Ylä-Savossa on selvä tarve myös kansainväliselle osaamiselle.

- Maahanmuutto on vientiteollisuudelle hieno mahdollisuus. Yrityksissä tarvitaan kohdemaiden tuntemusta ja kielitaitoa.

Kotimaisten työttömien ja ulkomailta tulevan työvoiman asettaminen vastakkain on vellonut puheenaiheena pitkään. Pietikäinen muistuttaa, että usein kaikille aloille ei yksinkertaisesti saada tarpeeksi suomalaisia tekijöitä.

Asenteita kannattaisi alkaa jo muuttaa.

- On valmistauduttava siihen, että pian työkaveri voikin olla ulkomaalainen. Osa tulijoista tietysti perustaa myös omia yrityksiä.

Pietikäinen uskoo maahanmuuton lisääntyvän pikkuhiljaa.

- Ei se tule äkkiryöpsäyksellä, vaan vähitellen ja enimmäkseen yritysten kautta.

Esimerkiksi Ylä-Savon Sotessa ulkomaalaiset työntekijät ovat toimitusjohtaja Leila Pekkasen mukaan jo arkipäivää. Heitä työskentelee varsinkin lääkäreinä.

Kuntapuolelta hyvänä esimerkkinä on Vieremä. Lomituspalvelujohtaja Raija Martikainen kertoo, että lomatoimen erikoisuutena ovat ulkomaalaiset ostopalveluyrittäjät.

Lue lisää aiheesta lauantain Iisalmen Sanomista.