torstai 2. joulukuuta 2010

YLE: Ikääntyneet maahanmuuttajat kantaväestöä sairaampia

YLE Uutiset: Ikääntyneet maahanmuuttajat kantaväestöä sairaampia 2.12.2010

Venäläis- ja somalitaustaisten ikäihmisten terveys on usein selvästi kantaväestöä huonompi. Syynä ovat muun muassa vieraan ympäristön ja kieliongelmien aiheuttama stressi sekä lähtömaan olosuhteet.

Masentuneisuus, passiivisuus ja kipuilu ovat maahanmuuttajien parissa selvästi yleisempiä kuin kantaväestöllä, sanoo Urve Jaakkola Vanhustyön keskusliitosta. Hän on työskennellyt vuosia Vanhustyön keskusliitossa venäjän- ja vironkielisten ikäihmisten parissa.

- Voin sanoa sataprosenttisen varmasti, että näiden ihmisten terveys on huonompi. Suomalaiset ikäihmiset harrastavat sauvakävelyä ja ovat ylipäätään aktiivisia. Maahanmuuttajat, joiden parissa työskentelen, ovat paljon passiivisempia. Tuntuu, että jokin paikka on aina kipeänä. Suomalaisiin verrattuna ero on todella suuri, Jaakkola vertailee.

Jaakkolan mukaan ongelmat ovat sitä yleisempiä, mitä vanhempana Suomeen on tultu.

- Stressi kasvaa iän myötä. Tuttu elämäntapa ja myös sosiaalinen verkosto saattavat jäädä kotimaahan. Ihmiset ovat aika yksinäisiä, ja raha-asiat ja huolenpidon puute pelottavat.

Somalit raihnaistuvat suomalaisia nopeammin

Terveysongelmat piinaavat myös ikääntyneitä somaleita, joita on Suomessa varsin vähän. Ikääntyneisyys on kuitenkin suhteellinen käsite, sanoo THL:n tutkija, itsekin somalitaustainen Mulki Mölsä.

Mölsän mukaan 50─60-vuotiaita somaleita piinaavat säryt ja vaivat, jotka iskevät suomalaisiin vasta vanhusiässä.

- Masentuneisuutta on enemmän kuin samanikäisellä kantaväestöllä, ja erilaisten nivel- ja muiden kipujen vuoksi arjen askareiden hoitaminen on hankalaa. Jostain syystä tutkimiani ihmisiä tuntuvat vaivaavan jatkuvat kivut.

Mölsä on tekemässä väitöskirjaa yli 50-vuotiaiden somalimaahanmuuttajien mielenterveysongelmista. Ongelmien taustalla saattaa Mölsän mukaan olla paitsi vieraan ympäristön aiheuttama stressi, myös lähtömaan ankarat olot.

Somaliassa moni on jo hyvin nuorena alkanut tehdä raskasta työtä, ja siksi esimerkiksi polvi- ja lonkkakulumia on enemmän kuin suomalaisilla.

Mölsän mukaan yli viisikymppiset somalit myös liikkuvat vähemmän kuin syntyperäiset suomalaiset.

- Jos on pimeää tai liukasta, he eivät liiku ollenkaan ulkona, koska pelkäävät liukastumista. Todella monilla oli ollut sen takia murtumia. Ulkona liikkuminen ei ole samalla tavalla itsestäänselvyys kuin suomalaisille. Ja monet liikuntapaikat pukuhuoneineen eivät ole etenkään musliminaisille soveliaita, Mölsä sanoo.

Sikäli somalitaustaisten ikäihmisten asiat ovat hyvin, että perhe ja sukulaiset hoitavat heidät viimeiseen asti kotona. Laitokseen heidät pannaan vasta sitten, kun on aivan pakko.