torstai 2. joulukuuta 2010

YLE: Rakel Hiltunen vaatii kansallista kerjäläisstrategiaa

YLE Helsinki: Rakel Hiltunen vaatii kansallista kerjäläisstrategiaa 2.12.2010

Helsinkiläinen kansanedustaja Rakel Hiltunen kaipaa kansallista ryhtiliikettä romanikerjäläisongelman ratkaisemiseksi. Hän katsoo, että kiusallinen kysymys on jätetty Helsingin hoidettavaksi. Hiltunen katsoo toiveikkaasti sisäasianministeriön suuntaan.

Rakel Hiltunen toivoo kansanedustajatovereidensa ymmärtävän, että romanikerjäläisten leiri voi ensi kesänä olla kenen vaalipiirin alueella tahansa.

– Vaikka pakkaset pakottivat nyt kiireelliseen toimintaan vain Helsingin kaupungin, saattaa kiusallinen asetelma olla totta muissakin kaupungeissa. Siksikin tässä on toimittava kansallisella tasolla. Paikallinen päätöksenteko ei riitä, sanoo Rakel Hiltunen.

Hiltunen toteaa, että ongelman laajuutta ei täysin ymmärretä.

– Pitää pyrkiä siihen, että romaniongelma hoidetaan lähtömaissa. Siksi on tärkeää, että EU-järjestelmä käyttää kaikki keinot painostaakseen ennen kaikkea Romaniaa ja Bulgariaa. Romanien elinolojen parantamiseksi suunnatut varat on saatava perille asti, vaatii Hiltunen.

Järjestyslakiin tarvitaan muutos

Hiltunen antaa ymmärtää, että suomalaista järjestyslainsäädäntöä on myös uudistettava ja mukautettava uusiin haasteisiin.

– Tämä on lainsäätäjän pakko todeta, vahvistaa Hiltunen.

Kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Rakel Hiltunen (sd) asettaa nyt toiveita erityisesti sisäministeriön hallinnonalalle.

– Nyt on oikea hetki toimia. Talven aikana pitäisi tehdä suunnitelmat ensi kevättä ajatellen. Mitkään merkit eivät viittaa siihen, etteivätkö romanit saavu Suomeen silloin uudelleen. On noloa, jos silloin ollaan taas handut pystyssä, sanoo Hiltunen.