torstai 4. elokuuta 2011

Länsi-Savo: Halla-ahon syytä miettiä asemaansa

Länsi-Savo, pääkirjoitus: Halla-ahon syytä miettiä asemaansa 4.8.2011

Poliittisesti hiljaisen keskikesän kohu syntyi, kun SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner lähti arvioimaan eduskunnan hallintovaliokunnan perussuomalaisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon asemaa valiokunnan johdossa.

Osapuolet ovat otelleet ennen muuta Halla-ahon maahanmuuttonäkemyksistä. Taustalla on Norjan tragedia ja Jungnerin ärtymys sosialidemokraatteja kohtaan esitetystä vinoilusta.

Jupakka on kahden miehen nahistelua, mutta maistuu myös hallituksen ja opposition väliseltä vaalien jälkeiseltä väännöltä.

Oikeassa Jungner on siinä, että Halla-ahon tulisi miettiä rooliaan keskeisen, muun muassa turvallisuusasioita käsittelevän valiokunnan johdossa.

Väärässä Jungner on siinä, että hän vaatii Halla-ahoa luopumaan valiokunnan johdosta.

Poliittisessa tapakulttuurissa kukin puolue päättää itse omien mandaattiensa täyttämisestä oli kyse sitten valiokuntapaikoista tai ministeriposteista.

Muiden valintoihin ei puututa, eikä kenenkään keskeiselle päättäjän paikalle nousseen tarvitse sinänsä edes nauttia naapuripuolueen luottamusta.

Jungner on nyt kyseenalaistamassa tätä menettelyä. SDP aikoo käsitellä asiaa eduskuntaryhmän elokuun kesäkokouksessa. Puoluesihteerin toive ei varmaankaan toteudu, sillä demareissakin on Jungnerin kannasta poikkeavaa näkemystä.

Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on todennut, että perussuomalaisten henkilövalinnat ovat puolueen oma asia. Katainen haluaa noudattaa vallitsevaa menettelyä, mutta myös edellyttää, että jokaisen kansanedustajan on vastattava puheistaan ja toimittava edustajan arvon mukaisesti.

Eri asia on se, että Halla-aho käyttää asemaansa valiokunnan johdossa vähintään kyseenalaisesti.

Hänen kannanottonsa erityisesti maahanmuutosta ovat kiistanalaisia, eivätkä kannat saa tukea muualla kuin hänen omassa puolueessaan, eivätkä täysin edes siellä, mikä näkyy puoluejohtaja Timo Soinin (ps.) julkituloissa.

Halla-ahon kannattaa miettiä toimintamallejaan. Jos näin ei käy, valiokunnan muiden jäsenten on pidettävä eduskuntatyö asiallisena. Tämä kyllä onnistuu, sillä eduskunnassa asiasisällöistä päättää enemmistö.