sunnuntai 11. elokuuta 2013

Savon Sanomat: Opiskelijoiden oleskelulupia hylätään eniten taloussyistä

Savon Sanomat: Opiskelijoiden oleskelulupia hylätään eniten taloussyistä 11.8.2013

– Kun hain opiskelua varten oleskelulupaa ensimmäistä kertaa, se ei kerennyt tulla ajoissa. Pääsin aloittaman koulun kuukauden myöhässä, kertoo Daria Khischchenkova.

Maahanmuuttovirasto käsittelee opiskelijoiden hakemukset aina kiireellisinä. Opiskeluluvan käsittelyaika, hakemuksen vireille laitosta ensimmäiseen ratkaisuun, oli keskimäärin 20 päivää vuonna 2012. Käsittelyajat ovat aina tapauskohtaisia.

– Minä sain viime vuonna oman päätökseni kahdessa viikossa, kun samaan aikaan hakemuksen jättäneen kaverin päätöksessä kesti kaksi kuukautta.

Murmanskista kotoisin oleva Daria Khischchenkova tuli Suomeen opiskelemaan kolmivuotista verhoilu- ja sisustusalan perustutkintoa suomeksi.

– Ensimmäinen vuosi oli aika hankala, mutta onneksi opiskelu on enemmän käsillä tekemistä kuin puhumista. Kielen oppi puhumalla koulukavereiden kanssa.

Oleskelulupaa on haettava, mikäli tulee Suomeen opiskelemaan yli kolmen kuukauden ajaksi. Tämä on uusittava uusittava vuosittain ja hakeminen jännittää joka kerta. Khischchenkova odottaa päätöstä viimeisen vuoden opiskeluja varten.

– Hakemuksessa kysytään ihan kaikkea. Kuinka koulu on sujunut, millaisia arvosanoja olen saanut, onko vakuutukset kunnossa ja niin edelleen. Ilmeisesti tarkoituksena on selvittää, onko minulla edellytyksiä ja intoa opiskella Suomessa.

Oleskeluluvan hakijalla pitää olla riittävät varat Suomessa elämiseen. Tänä syksynä opintonsa aloittavalla opiskelijalla tulee olla käytössään 6 720 euroa vuodessa tai 560 euroa kuukaudessa. Daria Khischchenkova työskentelee opintojen ohella kodinelektroniikkaa myyvässä yrityksessä.

– Yhdelle kaverilleni ei jatkoa oleskelulupaan myönnetty, koska hänellä ei ollut tarpeeksi opintoviikkoja. Hänellä oli työ ja liikaa poissaoloja koulusta.

Ensimmäinen oleskelulupa opiskelua varten maksaa 300 euroa. Vuonna 2012 opiskeluviisumeita myönnettiin 6 023.

Tällä hetkellä vireillä on noin 400 opiskelijahakemusta.