maanantai 26. elokuuta 2013

Uusi Suomi: Erkki Liikanen: Tämä ”vaikea aihe” on Suomen tärkein tehtävä

Uusi Suomi: Erkki Liikanen: Tämä ”vaikea aihe” on Suomen tärkein tehtävä 26.8.2013
Uusi Suomi: ”Maahanmuuttajat tekevät töitä, joita kantaväestö ei tee”

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen tarttui Heureka-foorumissa pitämässään puheessa kiistanalaiseen aiheeseen eli työvoiman tarjontaan ja työperäiseen maahanmuuttoon. Liikanen osoitti tukensa työperäisen maahanmuuton lisäämiselle.

–Tämähän on kansalaiskeskustelussa aika vaikea aihe, koska ihmiset sanovat, että miten tämä toimii, kun pitää työn tarjontaa lisätä ja työuria pidentää, mutta samaan aikaan on työttömyyttä, Liikanen alusti.

Hän viittasi Suomen Pankin tutkimukseen, joka osoittaa työvoiman tarjonnan lisääntymisen pitkällä aikavälillä nostavan työllisyyttä ja lisäävän kasvua, ei lisäävän työttömyyttä.

Konkreettinen esimerkki tästä on naisten tulo työmarkkinoille. Aikanaan naisten työllistymisen pelättiin tekevän miehet työttömiksi.

–Kukaan ei Suomessa enää tällaista esitä. Mutta naisten tulo työmarkkinoille on ollut valtava muutos, ja se on lisännyt meidän työllisyysastetta, Liikanen sanoi.

–Maahanmuuttajienkin suhteen on paljon tutkimusta tehty samasta aiheesta.

Liikasen mukaan ”työvoiman tarjonnan kasvattaminen on se ensimmäinen suuri rakenneuudistus, jossa tarvitsee mennä eteenpäin”.

Talouden ja politiikan päättäjät pohtivat Suomen talouden ongelmia pääministeri Jyrki Kataisen koolle kutsumassa Heureka-foorumissa Vantaalla.


------

Uusi Suomi: ”Maahanmuuttajat tekevät töitä, joita kantaväestö ei tee”

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei halua suoraan ottaa kantaa siihen, tulisiko maahanmuuttoa Suomeen lisätä. Hän nosti kuitenkin Heureka-foorumissa esiin työvoiman tarjonnan vaikutuksen työllisyyteen.

Liikanen totesi puheessaan, että aikoinaan naisten siirtymisen työelämään pelättiin tekevän miehistä työttömiä. Näin ei käynyt, vaan työllisyys parani. Liikanen totesi, että samanlaista tutkimusta on tehty myös maahanmuuttajista.

Uusi Suomi kysyi Erkki Liikaselta, pitäisikö Suomeen yrittää houkutella lisää maahanmuuttajia. Liikanen ei halunnut suoraan ottaa kantaa asiaan.

–Mutta aina ajatellaan niin, että työvoiman lisääminen johtaa työttömyyden kasvuun. Kävin esimerkkejä läpi, ja kun kun naiset tulivat työmarkkinoille, eivät kaikki miehet joutuneet työttömiksi. Tottakai joskus joku näppärä nainen korvasi jonkun vähän luovaliikkeisemmän miehen, mutta keskimäärin tarjonta loi töitä ja aktiivista toimintaa, Liikanen sanoo Uudelle Suomelle.

Liikasen mukaan myös maahanmuuton suhteen tulee katsoa, mitä tutkimukset kertovat.

–Usein maahanmuuttajat ovat tehneet sellaisia töitä, joita paikallisväestö ei ole tehnyt. Se on tosiasia, mutta ei yksin lääke, Liikanen sanoo.

–Sitä, että tarjontaa ei saisi lisätä yhtään ja se lisäisi työttömyyttä, ei historia todista.

Liikasen mukaan ”työvoiman tarjonnan kasvattaminen on se ensimmäinen suuri rakenneuudistus, jossa tarvitsee mennä eteenpäin”.

Talouden ja politiikan päättäjät pohtivat maanantaina Suomen talouden ongelmia pääministeri Jyrki Kataisen koolle kutsumassa Heureka-foorumissa Vantaalla.