Yle: Seksuaalikasvatuksessa Suomi on suvaitsevainen ja Afrikka surullinen 16.8.2013
Kulttuuristen erojen käsittely jää terveystiedon oppikirjoissa sattumanvaraisten ja kärjistettyjen esimerkkien varaan. Nuorisotutkijan mielestä oppimateriaalia pitäisi päivittää monikulttuurisen Suomen tarpeisiin.
Nuorisotutkimusseuran tutkija Veronika Honkasalo kävi läpi yhteensä 18 peruskoulun ja lukion terveystiedon oppikirjaa ja erityisesti niiden seksuaalikasvatuksen osiot monikulttuurisuuden näkökulmasta. Otos kattaa käytännössä kaikki käytössä olevat oppikirjat.
Honkasalo huomasi, että kaikkiaan kulttuurieroja käsitellään vähän.
- Kirjoissa oletetaan, että lukijakuntakin on suomalaista. Siitäkin huolimatta, että yläkouluissa esimerkiksi Helsingissä monissa luokissa yli puolella oppilaista saattaa olla monikulttuurinen tausta, Honkasalo kommentoi.
Silloin, kun kulttuurieroja käsitellään, kyseessä ovat usein kliseiset ja kärjistetyt esimerkit siitä, miten seksuaalisuuteen suhtaudutaan muissa maissa. Tyypillinen paikka tällaisille huomioille ovat kirjojen kuvat, kuvatekstit ja tietolaatikot.
Vapaa ja edistyksellinen Suomi?
Suomalaisten suhtautumista seksuaalisuuteen kuvataan muihin kulttuureihin nähden suvaitsevaiseksi ja ongelmattomaksi - Honkasalon mukaan osin katteetta.
- Jos esimerkiksi vertaa, minkälainen keskustelu meillä on tasa-arvoisesta avioliittolaista tällä hetkellä tai minkälaisia iskuja on kohdistunut pride-tapahtumiin, on kiinnostavaa että kirjoissa esitetään silti, että suomalaiset olisivat jotenkin hirveän edistyksellisiä.
Terveystiedon oppikirjoja tekee Suomessa pieni joukko ammattilaisia. Kirjojen kuvavalinnoista vastaa kirjoittajan sijaan usein kustantamo, mikä tutkijan mukaan voi selittää joitakin tökeröjä ratkaisuja. Esimerkiksi burkhaan verhoutuneet naiset on terveystiedon oppikirjoissa suosittu tapa kuvata kulttuurieroja.
Tutkijan mukaan terveystiedon oppikirjoja olisi päivitettävä pikaisesti.
- Nuoret, ja nimenomaan monikulttuuriset nuoret, pitäisi ehdottomasti ottaa enemmän mukaan [oppimateriaalien suunnitteluun] ja kuunnella heidän omia toivomuksiaan ja näkemyksiään.
Honkasalo analysoi terveystiedon kirjoja osana monivuotista tutkimushankettaan "Monikulttuurinen seksuaalikasvatus sukupolvisuhteina - miten tiedot ja käytännöt kohtaavat?".
Oppikirjoista lainattua
"Afrikkalainen tyttö saattaa kokea saman vuoden sisällä ensimmäiset kuukautiset, ensimmäisen yhdynnän ja ensimmäisen synnytyksen, eikä häneltä välttämättä kukaan edes kysy, haluaako hän näitä kokemuksia vai ei."
Dynamo: Terveystietoa luokille 7 - 9 (2004)
"Esimerkiksi Espanjassa ei ole lainkaan tavatonta, että nuoret parit osoittavat toisilleen kovinkin intiimiä läheisyyttä vaikka hampurilaisravintolassa, koska kotona rajoitetaan seurustelua poika- tai tyttöystävän kanssa."
Virtaa. Nuoret, terveys ja arkielämä (Lukio) (2010)
"Pohdi, minkälaisia ristiriitoja kahden eri kulttuuritaustan omaava pari saattaa kohdata seurustelussa, parisuhteessa ja vanhemmuudessa?"
Virtaa. Nuoret, terveys ja arkielämä (Lukio) (2010)