torstai 1. elokuuta 2013

Turun Sanomat: Suomalainen kaatui Syyriassa – uusia lähtijöitä kymmenittäin

Turun Sanomat: Suomalainen kaatui Syyriassa – uusia lähtijöitä kymmenittäin 1.8.2013

Syyrian kapinallisten riveissä taistellut nuori suomalaismies on kuollut. Turun Sanomien tietojen mukaan hän kaatui kesäkuun lopulla Aleppossa kapinallisten ja hallitusta tukevien joukkojen taistelussa.

Suomalaismiehen ruumis jäi keskelle taistelualuetta hallituksen joukkojen valtaamaan kaupunginosaan.

Islamin uskoon aikuisena kääntynyt turkulaismies lähti Syyriaan viime kesänä yhdessä suomalaisen vaimonsa kanssa. Turkin kautta matkustanut pari liittyi kapinallistaistelijoihin Aleppon pohjoispuolella.

Vaimo ei osallistunut sotatoimiin. Pariskunnalle syntyi lapsi vain kaksi viikkoa ennen miehen kaatumista.

Suojelupoliisi ei kiistä eikä vahvista uutista.

– Virallista tietoa tällaisesta kuolemasta Supolla ei ole. Kun ihmisiä kuolee tällaisissa taisteluissa, tieto kuolemasta ei etene viranomaisteitä. Kun konflikti pitkittyvät, tämänkaltaiset uutiset eivät tule yllätyksenä, Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kommentoi.

Supon mukaan Syyriaan lähtijöiden määrä on ollut kasvussa tänä vuonna. Mukaan on lähtenyt yhä enemmän myös naisia.

– Huolestuttavaa on, että sinne lähdetään jopa perhekunnittain. Lähtijöitä on ollut muutamia kymmeniä, Portaankorva kertoo.

Lähtijöiden syyt ovat monenlaisia. Osaa lähtee taistelijoiksi, osa pelkästään humanitäärisistä syistä. Syyriaan matkustetaan pääasiassa Turkin kautta.

– Se on hyvin halpa ja kätevä reitti mennä alueelle. Syyrian puolella on sitten helppo ilmoittautua haluamiinsa ryhmiin mukaan, Portaankorva toteaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA