perjantai 30. elokuuta 2013

Yle: "Epäluulo poliisia kohtaan estää rasismin paljastumisen"

Yle: "Epäluulo poliisia kohtaan estää rasismin paljastumisen" 30.8.2013

Maahanmuuttaja saattaa jättää rikosilmoituksen tekemättä puutteellisen kielitaidon vuoksi, sanoo sisäministeriön virkamies. Virkavaltaa kohtaan voi olla myös epäluuloisuutta ja suomalainen kolmivaiheinen rikosten selvittämistapa saattaa hämmentää.

Rasistisen rikoksen kohteeksi joutunut maahanmuuttaja voi helposti jättää rikosilmoituksen tekemättä. Esteenä saattaa olla epäluulo poliisia kohtaan tai hankaluus täyttää sähköistä rikosilmoitusta puutteellisen suomen kielen taidon takia.

- Poliisin ja maahanmuuttajien suhde sinällään on Suomessa varsin hyvä verrattuna moneen muuhun maahan, mutta samalla on sanottava että eihän maahanmuuttajat, ainakaan kaikki maahanmuuttajaryhmät, luota poliisiin samalla tavalla kuin kantaväestö on luottanut, myöntää sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

- Tätä luottamusta lisäävää työtä pitää tehdä ja se vaatii varmaan työtä sekä maahanmuuttajien että poliisin puolelta. Että löydetään hyvä yhteistyö, joka parantaa maahanmuuttajien turvallisuutta ja helpottaa poliisin työtä tarttua rikoksiin, joita maahanmuuttajat kohtaavat.

Mankkinen on "aika lailla vakuuttunut" siitä, että melko paljon rikoksia, joiden motiivi on rasistinen, jää ilmoittamatta virkavallalle.

- Siihen on varmaan monta syytä: ehkä järjestelmä ei ole riittävän helppo. Pystyykö sellainen maahanmuuttaja, joka ei puhu hyvää suomea eikä osaa esimerkiksi netissä täyttää sähköistä rikosilmoitusta, tekemään ilmoituksen riittävän helposti.

- Sitten voi olla ylipäätään epäselvyyttä siitä, mikä on rasistinen rikos, sanoo Mankkinen.

Maahanmuuttajilla on myös tietämättömyyttä siitä, kuinka poliisin, syyttäjän ja oikeuslaitoksen kolmivaiheinen rikosten selvittäminen toimii Suomessa.

Poliisi, järjestöt, kunnat ja maahanmuuttajat yhteistyössä

Tarja Mankkinen sisäministeriöstä tutustui perjantaina Joensuun seudun malliin ehkäistä rasistisia rikoksia. Alueella yhteistyötä tekevät poliisi, kansalaisjärjestöt, kunnat ja maahanmuuttajat.

Monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksestä pitää mallia toimivana.

- Maahanmuuttajien ja poliisin välinen yhteistyö on mielestäni parantunut. Samoin kunnat ja koulut ovat ottaneet rasismin vakavasti ja nostaneet kissan pöydälle. Tämä on vaatinut pitkäjänteistä työtä, toteaa Elonheimo.

Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen oli vaikuttunut Joensuun seudun yhteistyömallista – se aiotaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti.