tiistai 28. lokakuuta 2008

Kotimaa: Vähemmistövaltuutettu: Perussuomalaisten vaalivoitto ei johtunut maahanmuuttovastaisuudesta

Kotimaa-lehteen haastatellun vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään mielestä perussuomalaisten vaalimenestys ei perustunut maahanmuuttovastaisuuteen, vaan muihin syihin. Suurpää kuitenkin toivoo, että puheenjohtaja Timo Soini suitsii puolueesta jyrkimmän maahanmuuttopolitiikan kritiikin.

Kotimaa:
Vähemmistövaltuutettu: Perussuomalaisten vaalivoitto ei johtunut maahanmuuttovastaisuudesta
28.10.2008


Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää toivoo, että Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini pitää jatkossakin puolueensa linjan selkeänä ja suitsii jyrkimmät äänenpainot.
Kuntavaalien jälkeen on kyselty, missä oli Perussuomalaisten kovasti kohonneen kannatuksen salaisuus, kenties maahanmuutto- tai ulkomaalaisvastaisuudessa.

- Minusta se olisi aika väärä johtopäätös, vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää toteaa.

Suurpää näkee Perussuomalaisten kohonneen kannatuksen takana muut syyt, muun muassa kuntien yhdistymisen, tehtaiden sulkemisen ja tyytymättömyyden pääpuolueisiin.

- Perussuomalaisilla oli myös tiettyjä ehdokkaita, jotka kirjoittivat negatiivisesti maahanmuuttoasioista. Se on kuitenkin pieni osa. Ei ole oikea johtopäätös, että voitto johtui maahanmuuttoasioista, Suurpää toistaa.

Suurpää: Soini rauhoitellut jyrkimmät äänenpainot

Suurpää kuitenkin toivoo, että Perussuomalaiset katsovat, mitä vaalivoitollaan tekevät.

- Toivon, että Timo Soinilla on keinot tehdä puolueen linja selväksi niille, jotka edustavat sitä jatkossa. Soinihan on itse selkeästi todennut, ettei puolue vihaa ketään. Ei vähemmistövaltuutetun toimistostakaan voi sanoa, etteikö saisi esittää kritiikkiä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, mutta rasismin puolelle ei pidä mennä, Suurpää sanoo.

Hän myös muistuttaa, ettei kuntien valtuustoissa päätetä maahanmuuttopolitiikasta. Tosin siellä käsitellään esimerkiksi asuntojen myöntämistä.

- Olisi onnetonta, jos siinä alettaisiin rakentaa syrjivälle linjalle.

Voiko jopa olla niin, että Soini myös kanavoi joitakin potentiaalisia maahanmuuttajavastaisia voimia maltillisempaan suuntaan?

- Tietyllä tavalla siinä on perää. Jos hän haluaisi, kentältä löytyisi jyrkempiäkin äänenpainoja, mutta hän on pyrkinyt rauhoittelemaan niitä, Suurpää vastaa.

Maahanmuuttovastaisuus ei ole nousussa

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ei usko maahanmuutto- tai maahanmuuttajavastaisuuden olevan nousussa Suomessa. Suurpään mukaan suomalaiset ovat ymmärtäneet maahanmuuton myönteiset puolet.

- Enemmistö ymmärtää, että jonkun pitää tuottaa palveluja jatkossakin, meidän ikärakenteemme on huono, hän sanoo.

Lama tosin voisi kääntää myönteistä kehitystä.

Suurpään mukaan myös avoimen rasistiset ryhmittymät ovat maassamme varsin pienikokoisia. Sen sijaan suomalaisten asenteissa on yhä suvaitsemattomuutta, työpaikoilla on etnistä syrjintää ja kaduilla rasistista huutelua.