tiistai 21. lokakuuta 2008

Vihreä Lanka: Sinnemäki laittaisi maahanmuuttajat työnhakuun nimettöminä

Vihreä Lanka: Sinnemäki laittaisi maahanmuuttajat työnhakuun nimettöminä 21.10.2008

Vihreät haluaa antaa kaikille maahanmuuttajille oikeuden kielikoulutukseen, helpottaa Suomen kansalaisuuden saamista ja sijoittaa maahanmuuttajat asumaan nykyistä monipuolisemmin eri alueille.

Vihreiden maahanmuuttoteesejä esitteli tiistaina eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Hänen mielestä maahanmuuttajille pitäisi kunnissa myös antaa mahdollisuus työnhakuun nimettömänä. Näin voitaisiin välttää syrjintää nimen perusteella. Hakijan nimi voisi paljastua vasta työhaastattelussa.

"Tällöin työnhakija ainakin pääsisi osoittamaan omaa pätevyyttään ja kertomaan omasta osaamisestaan", Sinnemäki sanoo.

Hänen mukaansa nimettömästä työnhausta on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Ruotsissa.

Kuntavaalien lähestyminen on vilkastuttanut keskustelua maahanmuutosta erityisesti vihreiden, Rkp:n ja perusuomalaisten välillä.

Vihreä Lanka kertoi pari viikkoa sitten, että perussuomalaisten ehdokaslistoilla on useita maahanmuuttajavastaisia ja kansallismielisiä ehdokkaita.

Sunnuntain Aamulehdessä eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) arvioi perussuomalaisten ehdokkaita huolestuttavan maahanmuuttajavastaisiksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi Thorsin kommentteja maanantain Ilta-Sanomissa "asiattomaksi hyökkäykseksi".

_________________________________________________

MTV3/STT: Vihreät: Nimetön työnhaku maahanmuuttajien avuksi

Kuntien pitäisi kokeilla anonyymiä työnhakua virkoja täytettäessä, ehdottavat vihreät. Vihreiden varapuheenjohtaja Anni Sinnemäki uskoo, että nimettömät hakemukset auttaisivat maahanmuuttajia työnhaussa.

Järjestelmä merkitsisi, että haastatteluihin kutsuttaisiin hakijoita vain paperien perusteella. Mallia on kokeiltu mm. Ruotsissa.

-Kokemukset ovat osoittaneet, että maahanmuuttajat eivät nimensä perusteella pääse haastatteluihin, Sinnemäki kertoi.

Haastattelukynnyksen ylittämisen jälkeen maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat pääsisivät ainakin osoittamaan pätevyytensä. Vihreät saattavat Sinnemäen mukaan tehdä asiasta aloitteen ainakin Helsingissä.

Ehdotus on osa kuntavaalikampanjaa, jossa vihreiden mielestä ei ole puhuttu tarpeeksi maahanmuutosta ja maahanmuuttajien kotiuttamisesta. Vihreiden mielestä Suomen kansalaisuuden saamista pitäisi helpottaa nykyisestä, kielikoulutusta parantaa ja asuntopolitiikassa pitää huoli siitä, että maahanmuuttajat eivät keskity liikaa samoille alueille.