tiistai 28. lokakuuta 2008

HS: Brax: Vaalitulosta ei voi perua hukkaäänien takia

Helsingin Sanomien kirjoittaa, että oikeusministeri Tuija Braxin mukaan sähköisen äänestyksessä hävinneet äänet eivät ole lain mukaan riittävä syy vaalien uusimiseen. Sähköisen äänestäminen oli väliaikainen kokeilu, jonka jatkoa oikeusministeriö pohtii ensi kevääseen. Brax ei pidä pelkkää tuloslaskennan nopeutumista riittävänä syynä sähköiseen äänestykseen siirtymiseen.

Helsingin Sanomat/STT: uutinen
28.10.2008 15:42
päivitys 16:39


Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) oli tiistaina hyvin hämmästynyt siitä, että sähköisessä äänestyksessä syntyi suoranainen keko eli 232 kappaletta hukkaääniä. TietoEnatorin ja oikeusministeriön tekemää sähköisen äänestämisen järjestelmää oli Braxin mukaan "koekäytetty, koekäytetty ja koekäytetty", mutta siitä huolimatta osa äänestäjistä ei osannut käyttää sitä oikein.

"Olen itsekin testannut järjestelmää moneen kertaan, ja olen suoraan sanottuna vieläkin ihan hirveän hämmästynyt, että semmoinen (virhe) on voinut niin laajasti tulla.

Osoittautui, että järjestelmä ei ole ollut se ongelma, vaan sittenkin ihminen", Brax sanoi viitaten siihen, että 232 äänestäjää ei ollut hoksannut painaa ok-nappulaa äänestämisen jälkeen selkeistä ohjeista huolimatta.

Kolmen kunnan hukkaäänet jäävät nyt ikuisiksi ajoiksi kiertämään poliittista ulkoavaruutta, sillä laki ei Braxin mukaan anna mahdollisuutta vaalien perumiseen näiden kolmen kunnan osalta.
...
"Kantani on ihan auki, voiko sitä käyttää seuraavissa vaaleissa eli eduskuntavaaleissa keväällä 2011. En ole tästä innostunut", Brax myöntää. Hän sanoi olevansa kiinnostunut siinä tapauksessa, jos sähköinen äänestys lisää äänestysaktiivisuutta.

"Jos sen sijaan tällä vain nopeutetaan ääntenlaskua, niin silloin hinta-laatusuhde ei ole hyvä", hän sanoi. Brax ei tiistaina muistanut sähköisen äänestysjärjestelmän hintaa, mutta viime helmikuussa hankkeen budjetiksi arvioitiin 700 000-800 000 euroa.
...