maanantai 20. lokakuuta 2008

IS: Soini raivostui Thorsin rasismipuheista

Sanna Ukkolan Ilta-Sanomiin kirjoittaman jutun mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on raivostunut Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin rasismipuheista. Thors totesi Aamulehden haastattelussa, että perussuomalaiset ovat huolestuttavan ulkomaalaisvastaisia. Soini pitää Thorsin kommenttia pohjanoteerauksena.

Ilta-Sanomat: uutinen
20.10.2008 10:14

Helsingin Sanomat: uutinen
19.10.2008 14:34
päivitys 15:29


- Olen todella pettynyt siihen, että Rkp lähtee tällaiseen asiattomaan hyökkäykseen. Se kielii vain vaalihermostumisesta. Ei hänen ulostulonsa ajankohta ollut mikään yllätys, Soini kommentoi IS:lle.

- Me menemme vielä vaaleissa Rkp:n ohitse. Kun Soini vetää vaalivankkureita ja Thors vielä työntää, niin varmasti tulee hyvä tulos.

Thors totesi sunnuntai-iltana IS:lle, että perussuomalaisissa on useita ehdokkaita, jotka suhtautuvat maahanmuuttajiin erittäin kielteisesti. Thors sanoi olevansa huolissaan siitä, että rasistiset puolueet kasvattavat Suomessa suosiotaan. Niin on käynyt myös muissa Pohjoismaissa.

- Puheenjohtaja Soinilla on erittäin suuri vastuu, sillä perussuomalaisten ehdokaskaarissa on ulkomaalaisvastaisia ihmisiä. En tässä tuoksinassa halua arvioida, onko Soini itse sellainen, Thors totesi.

Hän ei kuitenkaan halunnut nimeltä mainita ketään perussuomalaisten ehdokasta.

- Oikeistopopulismin pesiytyminen Eurooppaan on erittäin huolestuttavaa. Ulkomaalaisvastaiset, nationalistiset puolueet yleensä vastustavat myös EU:ta. Uskon, että Soini ainakin seuraa tarkasti näiden puolueiden toimintaa.

- Perussuomalaiset esimerkiksi haluavat vähentää määrärahoja kiintiöpakolaisten vastaanottamiseksi. Kyllähän se jotain puolueesta kertoo, Thors toteaa.

Soini joutui vastailemaan syytöksiin muukalaisvihasta myös Helsingin Sanomain vaalitentissä hiljattain. Toimittaja-kirjailija Leif Salmén totesi perussuomalaisten ajavan muukalaispolitiikassaan kahdella raiteella: Soini on lupsakka populisti, mutta puolueen ehdokkaat kalastelevat ääniä "sameissa vesissä".

- Minä en lietso minkäänlaista vihaa, Soini vastasi.

--------------------
HS:
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmää maahanmuuttoasioista vastaavan ministerin Astrid Thorsin (r) lausunnot perussuomalaisten maahanmuuttajavastaisuudesta. Soini sanoo pettyneensä Thorsiin ja syyttää tätä "törkeästä leimausyrityksestä".

Soinin mukaan Thors peittelee Rkp:n omaa suvaitsemattomuutta.

"Voisivat keskittyä siihen, millaista politiikkaa ja suvaitsevaisuuskäsitettä Rkp:n hallitsemissa kunnissa suomenkielisiä kohtaan on", Porvoosta puhelimitse tavoitettu Soini sanoi Helsingin Sanomille.

Soini epäilee, että Thorsin lausunnon takana on valtapolitiikka. Hänen mukaansa Rkp:ssä pelätään, että perussuomalaiset voivat kuntavaalimenestyksen myötä syrjäyttää puolueen Kuntaliiton hallituksesta.
...
Soinin mukaan on älyllistä epärehellisyyttä jankuttaa muutaman yksittäisen ehdokkaan esiin nostamista teemoista. Hän korostaa, että puolueella on 1 840 ehdokasta kuntavaaleissa, ja jokaisella on oikeus mielipiteidensä ilmaisuun.

Puolueen yksimielisesti hyväksytty linja löytyy Soinin mukaan puolue- ja vaaliohjelmista.

"Suuret puolueet ovat säikähtäneet perussuomalaisten suosion kasvusta ja meihin yritetään nyt lyödä leimaa. Me määrittelemme kuitenkin itse itsemme ohjelmien ja toimintamme kautta", Soini sanoo.

"Kenenkään pidä olla huolissaan. Me teemme hyvää, emmekä pahaa", hän vakuuttaa.

Soini tyrmää myös väitteet, että perussuomalaiset kopioisivat muista Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta tunnettujen laitaoikeistopuolueiden teemoja. "Me olemme suomalainen puolue ja puolustamme pientä suomalaista ihmistä."