perjantai 12. helmikuuta 2010

YLE: Sairaiden vanhusten käännytyspäätökset puhuttavat

YLE Aamu-tv: Sairaiden vanhusten käännytyspäätökset puhuttavat 12.2.2010
Aamu-tv:n keskustelu: Viranomaisilla vain vähän liikkumavaraa (video)

Venäläisen 81-vuotiaan Irina Antonovan tapaus on nostanut vanhusten käännytyspäätökset jälleen kerran esiin. Aamu-tv:ssä asiasta keskustelivat johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta ja Kermen Soitu Alva ry:stä.

Irina Antonova aiottiin passittaa toissapäivänä Venäjälle, mutta käännytys keskeytettiin käännytettävän heikon terveydentilan takia.

Koskipirtti kertoi, että käännytyspäätös tehdään oleskelulupaharkinnan yhteydessä. Päätöstä tehtäessä ratkaisevin tekijä on se, millä perusteella hakija on oleskelulupaa hakenut. Iäkkäiden henkilöiden tapauksessa vaikuttavat myös terveydentila ja lähtömaan olosuhteet - ne, joihin ihminen mahdollisesti palautetaan.

Pelivaraa ei viranomaisilla ole Koskipirtin mukaan paljoa. Takana on pitkä ja vakiintunut oikeuskäytäntö, jota korkein hallinto-oikeus on monilla päätöksillään ohjannut.

Aikuiset lapset vanhempiensa apuna eli Alva ry perustettiin juuri vanhusten käännytystapausten vuoksi. Yhdistyksen tehtävänä on osaltaan muistuttaa perheiden kärsimästä tuskasta, kertoi Kermen Soitu. Hänen äidilleen on myönnetty ns. jatkuva oleskelulupa, jota tarkistetaan vuosittain.