perjantai 12. helmikuuta 2010

YLE: Lasten Dublin-palautukset herättävät kiistaa

YLE Uutiset: Lasten Dublin-palautukset herättävät kiistaa 12.2.2010

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden käännytykset toisiin EU-maihin herättävät kiistoja. Suomi suhtautuu varauksellisesti Euroopan komission ehdotukseen alaikäisten turvapaikanhakijoiden Dublin-palautusten lopettamisesta. Dublin-palautusten periaate on, että alaikäisen turvapaikkahakemuksen käsittelee se valtio, josta henkilö on ensimmäistä kertaa hakenut turvapaikkaa. Pakolaisneuvonnan mukaan Suomen pitäisi lakata käännyttämästä alaikäisiä Italiaan jo nyt.

Suomi lopetti muutama vuosi sitten alaikäisten turvapaikanhakijoiden Dublin-käännyttämisen Kreikkaan. Syynä olivat puutteet Kreikan vastaanotto-olosuhteissa ja turvapaikkamenettelyssä.

Myös Maltaa ja Italiaa on kritisoitu vastaanottojärjestelmän puutteista. Maltalle Maahanmuuttovirasto käännyttää nuoria nykyisin vain erityistapauksissa. Alaikäisten ja yksin tulleiden Dublin-palautukset esimerkiksi Italiaan kuitenkin jatkuvat.

Pakolaisneuvonnan mukaan näin ei pitäisi olla. Lapset lähetetään Italiaan käytännössä kadulle, sanoo johtava lakimies Marjaana Laine Pakolaisneuvonnasta.

- Alaikäisten tilanne Italiassa on erittäin vakava. Esimerkiksi Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari on selvittänyt asiaa. Lasten on raportoitu työskentelevän Italiassa kerjäläisinä, varkaina ja seksityöläisinä. Haavoittuvassa asemassa he ovat helppo saalis esimerkiksi rikollisjärjestöille, Laine toteaa.

Ikämerkinnät epäluotettavia

EU-maiden, Islannin, Norjan ja Sveitsin välisessä Dublin-järjestelmässä vastuu alaikäisen turvapaikkahakemuksen käsittelystä kuuluu valtiolle, josta henkilö on hakenut ensimmäistä kertaa turvapaikkaa. Muut valtiot voivat silti ottaa hakemuksen käsittelyyn, jos haluavat.

Pakolaisneuvonnan mukaan koko Dublin-menettely ei tällä hetkellä toimi, ja Suomi soveltaa Dublin-asetusta liian tiukasti. Kreikan epäinhimillisiin vastaanotto-olosuhteisiin ei tulisi järjestön mukaan palauttaa edes täysi-ikäisiä.

Pakolaisneuvonnan mukaan varsinkin Kreikassa ongelmia aiheuttaa myös se, että turvapaikanhakijoiden ikä merkitään usein väärin täysi-ikäiseksi.

Väärien ikämerkintöjen ongelma tunnistetaan myös Maahanmuuttovirastossa. Käytännössä toisen EU-maan ikämerkintää kuitenkin uskotaan, jollei hakija voi muuta todistaa.

- Jos hakija ei voi esittämään luotettavaa selvitystä oman ilmoituksensa tueksi, olemme lähteneet siitä, että toisessa jäsenvaltiossa ilmoitettu ikä on ainakin oikeampi, sanoo Dublinin tulosalueen johtaja Kukka Krüger Maahanmuuttovirastosta.

Krügerin mukaan Maahanmuuttovirasto seuraa Kreikan ja Italian tilannetta, mutta pikaisia linjanmuutoksia alaikäisten käännytyksiin ei ole tulossa.

- Lähtökohta on edelleen se, että vain yksi valtio tutkii turvapaikkahakemuksen, ja se valtio määritetään asetuksen perusteella, Krüger selvittää.

Dublin-asetus remontissa

Euroopan unioni on parhaillaan uudistamassa turvapaikkamenettelyään ja myös Dublin-asetusta. Tavoitteena on entistä tehokkaampi ja myös oikeusturvan paremmin huomioiva Dublin-menettely.

Euroopan komissio on ehdottanut muun muassa alaikäisten Dublin-käännyttämisten lopettamista kokonaan sillä perusteella, että turvapaikkaa on haettu aiemmin jossain muualla.

Muutos olisi suuri, mutta jäsenmaat ovat ehdotuksesta erimielisiä. Suomen kanta ehdotukseen on varauksellinen, kertoo sisäministeriön ylitarkastaja Sanna Sutter.

- Tähän voisi sisältyä myös väärinkäytön mahdollisuus. Iästä voitaisiin antaa tietoisesti vääriä tietoja, Sutter perustelee.

Ongelmat myönnetään

Ylitarkastaja Sutter näkee Dublin-menettelyssä ongelmaksi sen, että yhteinen turvapaikkajärjestelmä ei ole käytännössä aivan yhtenäinen. Tällöin järjestely ei ole aina hakijoillekaan reilu.

Sutterin mukaan jäsenvaltioiden tulee kuitenkin kehittää yhteistä järjestelmäänsä yhdessä. Kynnys valtioiden yksipuolisiin ratkaisuihin on korkea, sillä poikkeaminen yhteisestä käännytyslinjasta kasvattaisi hakijoiden määrää.

- Jos Suomi tekisi yksin erilaisen päätöksen, olen melkein varma, että meille ohjautuisi huhujen tai oikeiden tietojen varassa aika paljon hakijoita muistakin valtioista.

Sisäministeriö ei aio puuttua Maahanmuuttoviraston tekemiin päätöksiin alaikäisten yksin tulleiden Dublin-käännytyksistä.

- Luotan siihen, että Maahanmuuttovirasto tutkii jokaisen jutun erikseen ja riittävästi, Sutter sanoo.