lauantai 20. helmikuuta 2010

PAM/Jaana Airaksinen: Ahkerat rasistit

PAM/Jaana Airaksinen: Ahkerat rasistit 19.2.2010

Pieni joukko vuodattaa internetissä vihaansa, mutta vaikuttaa kuin heitä olisi enemmänkin. Heille maailma on rankka yksinkertaistus. Me ja ne.

Ne vievät meiltä naiset ja työpaikat. Turvapaikkakeinottelijat ja terroristit. Kieli on koventunut ja sen mukana maailma.

Ahkerat rasistit täyttävät keskustelupalstat ja lehtiartikkelien kommenttiosastot. Kun poliitikkoparat - tai heidän avustajansa - päivä toisensa jälkeen lukevat uusmediasta vihantäyteisiä viestejä, heistä alkaa tuntua, että valtaosa suomalaisista on vähintään vahvasti ennakkoluuloisia. Niinpä poliittinen puhe on alkanut vilistä uussanoja kuten turvapaikkashoppailija ja ankkurilapsi. Äänestäjät ovat haussa vaalien välilläkin.

Julkinen keskustelu muuttuu nopeasti. Pari vuotta sitten olisi ollut vaikea kuvitella, mikä kaikki voisi tänään olla hyväksyttävää kielenkäyttöä, esimerkkinä vaikkapa turvapaikkashoppailija. Sen mainitsi kansanedustaja demareiden "nuorisosiivestä", sukupuoleltaan nainen. Tai sitä, minkälaisen hyökkäyksen kohteeksi maahanmuuttoministeri joutuu, vaikka ei olekaan tehnyt juuri mitään maahanmuuton edistämiseksi.

Jaksamme aina vain kohdella tänne saapuneita turvapaikanhakijoita ja siirtotyöläisiä tulokkaina. Pohdimme vielä kun he ovat jo tulleet, että pitäisikö päästää. Hehän ovat jo täällä, mitäs jos kohtelisimme heitä ihan vaan ihmisinä.

Maahanmuuttokeskustelua värjää näkökulma omasta, jonkinlaisesta Suomen yhteisestä edusta: kannattaako niitä ottaa, onks niistä meille mitään hyötyä ja onks meillä varaa, kun meillä on omatkin köyhät.

Vaikka tulijoita syynättäisiin hyötynäkökulmasta, väitteet ovat hakoteillä. Käytännössä jokaisen tutkimuksen mukaan maahanmuutosta on ennen kaikkea hyötyä: talouselämä vilkastuu ja monipuolistuu. Maahanmuutto kasvattaa työpaikkojen määrää ja nostaa - yllätys, yllätys - yleistä palkkatasoa, synnyttää lisää työpaikkoja ja taloudellista toimintaa.

Ihmiset ovat jo liikkeellä, ja näin on ollut aina. Lähes kaikki kansalliset identiteetit rakentuvat sekamelskasta kieliä, kulttuureja ja tapoja. Vähän kun rapsuttaa, löytyy vaikka mitä.

Jaana Airaksinen
Kirjoittaja on kansalaisaktivisti, kustannustoimittaja ja kirjailija.