perjantai 29. toukokuuta 2015

Ilta-Sanomat: ”Orjatyötä” tehneen tilillä 90000 euroa – mies väitti tehneensä töitä ilman palkkaa

Ilta-Sanomat: ”Orjatyötä” tehneen tilillä 90000 euroa – mies väitti tehneensä töitä ilman palkkaa 29.5.2015

Heinolalaisen ravintolan joutuminen ihmiskauppaepäilyn alaiseksi saa erikoisia piirteitä.
Ravintolassa kahdeksan vuotta työskennellyt, vuonna 1965 syntynyt aasialaismies väitti paiskineensa töitä ilman palkkaa kahdeksan vuoden ajan.

Tosiasiassa mies oli saanut lähes koko ajan palkkaa ja hänen pankkitilillään oli lähes 90000 euron talletukset.

– Osa tilitiedoista on vielä tutkimatta, mutta näyttäisi siltä, että vain ensimmäisen vuoden osalta voisi olla jotain palkkoja maksamatta, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Gunnar Golnick Hämeen poliisista.

Tililtä on maksettu vain vuokria ja tillisiirrot on hoitanut miehen poika, joka asuu Suomessa.

Miehen liikkumistakaan ei ole poliisin mukana rajoitettu millään tavoin. Hänellä on Heinolassa vuokra-asunto eri osoitteessa ja eri kaupunginosassa, jossa hänen työpaikkansa on.

Mies on kuitenkin vapaasta tahdostaan yöpynyt ravintolakiinteistössä, vaikka hän olisi voinut mennä asunnolleen. Ravintolan toiminnasta on vastannut miehen sisar ja sisaren tytär.

– Pikemminkin on kyse siitä, että onko hän edes halunnut lähteä asunnolleen yöksi ja jäänyt sitten ravintolakiinteistöön.

– Tässä kohtaa lienee kyse erilaisesta kulttuurista kuin suomalaisesta. En tunne aasialaista kulttuuria, mutta sellainen käsitys on jäänyt kun osapuolia on kuultu.

– Mies ei osaa suomea eikä hänellä ole Heinolassa minkäänlaista sosiaalista verkostoa, Golnick toteaa.

Poliisi jatkaa vielä tapauksen tutkintaa. Golnickin mukaan ihmiskauppaa tapaukseen ei liity. Kyse on jonkinlaisesta työrikoksesta, mutta rikosnimikekin elää vielä.

Jutun pääepäilty vuonna 1959 syntynyt mies menehtyi viime vuonna. Ravintolan omistajina ovat nyt miehen leski ja tytär.

Poliisin esitutkinta tapauksesta käynnistyi, kun mies toimitti kirjeen kiinalaisviranomaisten kautta suomalaisviranomaisille.