torstai 7. toukokuuta 2015

Ilta-Sanomat: Somalitutkija sai tappouhkauksen: ”Monet pelkäävät aihetta”

Ilta-Sanomat: Somalitutkija sai tappouhkauksen: ”Monet pelkäävät aihetta” 7.5.2015

Vihapuhe haittaa alan akateemista tutkimusta ja saa monet tutkijat jopa välttämään aihetta.

NÄIN ARVIOI etnologian professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta.

Fingerroos kertoo erään kollegansa saaneen jopa tappouhkauksen. Monet muutkin tutkijat ovat saaneet osakseen törkeyksiä ja uhkailua.

– Tämä on surullinen esimerkki siitä, mitä vapaa kansalaiskeskustelu pahimmillaan voi olla, Fingerroos harmittelee.

Somalien perheenyhdistämistä tutkiva Fingerroos on saanut osansa – ja muuttanut henkilötietonsa salaisiksi.


KESKUSTELU ryöpsähti median uutisoitua Suomen Akatemian somaliaiheisiin tutkimuksiin myöntämistä apurahoista. Pian Suomen Akatemia nimettiin netissä pellesäätiöksi.

Fingerroos kummastelee asennetta, eihän tiedosta pitäisi olla haittaa kenellekään.

– Tutkija ei pyri avaamaan ovia ja ikkunoita koko maailmalle, jos tutkii somalien perheenyhdistämistä tai jotain muuta päivänpolttavaa teemaa. Kyse on vain perustutkimuksesta: oikeudesta ja myös tarpeesta tutkia tiettyjä ilmiöitä tässä yhteiskunnassa. Sitä kaikki kirjoittelijat eivät ymmärrä tai hyväksy.

– Vihapuhe haittaa taatusti tutkimusta. Monet pelkäävät aihetta, sillä kaikki eivät ole yhtä kovanahkaisia kuin minä. En edes päästäisi kokemattomia opiskelijoitani kaikkein hankalimpien aiheiden pariin. Heillä ei ole vielä ymmärrystä siitä, mitä lieveilmiöitä tutkimuksen kupeeseen joskus syntyy.


JOISSAIN Fingerroosin saamissa sähköpostiviesteissä on pyritty vaikuttamaan tutkimukseen ja kerrottu, miten asia on. Fingerroos ei ymmärrä, mistä kirjoittajat ammentavat ”tietonsa”.

– Esimerkiksi väitteet somalien saamista sosiaalituista, kännyköistä ja luksuslukaaleista ovat kertakaikkisen vääriä. Vastapariksi otetaan sitten työtön, sotaveteraani tai vanhus. On kaikille harmiksi, että niin monet toitottavat mielikuviaan faktoina – ja lopulta samaan syyllistyvät poliitikotkin, Fingerroos sanoo ex-kansanedustaja Pia Kauman lastenvaunuväitteisiin viitaten.

– Eivätkö ihmiset oikeasti lue muita kuin nettipalstoja?


AIEMMIN siirtokarjalaisuutta tutkinut Fingerroos on saanut huomata, että juuri somali on monille kirosana.

– En voinut etukäteen kuvitellakaan, että joku alkaa vihata minua työni takia. Kukaan ei vaivaudu odottamaan tutkimustuloksia, Fingerroos murehtii.

– Nyt tiedän olevani sairasmielinen ja naiivi reppanahumanisti.
Fingerroos kirjoittaa aiheesta blogissaan.