tiistai 26. toukokuuta 2015

Yle: Äärioikeistoliike tunkeutui Kirkkopäiville – kahakka järjestysmiesten kanssa

Yle: Äärioikeistoliike tunkeutui Kirkkopäiville – kahakka järjestysmiesten kanssa 26.5.2105
Suomen Vastarintaliike - katuaktivismia Kouvolassa 23.5.2015 (video)

Poliisin mukaan Kouvolan Kirkkopäivien kahakassa oli mukana samoja miehiä kuin Jyväskylän kirjastopuukotuksessa pari vuotta sitten.

Kouvolan Kirkkopäivillä tapahtui erikoinen selkkaus, kun joukko Suomen Vastarintaliikkeen edustajia ryhtyi jakamaan ihmisille juutalaisvastaisia Magneettimedia-lehtiä.

– He tulivat sisään puomeilla rajatulle alueelle ja materiaalit tulivat jostakin niin, ettemme havainneet niitä. He osasivat tehdä sen kun ovat ennenkin tehneet, toteaa Kirkkopäivien kehittämispäällikkö Jari Kupiainen.

Aktisteja oli kymmenkunta. Heidän tarkoitusperänsä huomattiin, kun he alkoivat jakaa lehtiä. Asiaan puuttuminen johti lopulta kahakkaan aktivistien ja järjestysmiesten välillä.

– He ehtivät jakaa lehtiä jonkin verran. Provosointi alkoi, kun järjestysmies antoi poistumiskehotuksen. Oli sanallista ja fyysistä järjestysmiehen vastustamista, Kupiainen kertaa.

Tässä vaiheessa soitettiin poliisi paikalle. Poliisia odotellessa yksi aktivisteista huitaisi erästä järjestyksenvalvojaa, minkä jälkeen aktivisti otettiin kiinni. Välikohtaus päättyi lopulta rauhallisesti.

Lääkärissä piti käydä

Poliisin mukaan järjestyksenvalvontapuolella valmistellaan kahakasta parhaillaan rikosilmoitusta. Aktivistien naamat ovat poliisille tuttuja.

– Youtube-videolla näkyy samoja tekijöitä kuin Jyväskylän kirjastopuukotuksessa vuonna 2013, toteaa komisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta Kouvolasta.

Huitaisun kohteeksi joutunut järjestyksenvalvoja joutui käymään lääkärissä.

– Olen sanonut, että jos joku saa vamman jonka takia pitää käydä lääkärissä, asia pitää jo oikeusturvan kannalta tutkia. Päätöksen rikosilmoituksesta tekee kuitenkin kyseinen järjestyksenvalvoja, toteaa festivaalialueen turvallisuuspäällikkö Antero Rossi.

"Tavoitteellinen provokaatio"

Tilanteessa oli mukana vapaaehtoisia järjestyksenvalvojia, jotka oli koulutettu tehtäviinsä ennen tapahtumaa.

– Heidän toimintansa oli täysin lainmukaista, sanoo Kirkkopäivien kehittämispäällikkö Jari Kupiainen.

Kirkkopäiville saa tulla kuka tahansa, mutta tapahtuman järjestäjät päättävät, mitä materiaalia tapahtumassa jaetaan.

– Kirkkopäivät on poliittisesti sitoutumaton tapahtuma ja meillä on asianomaiset luvat. Tämä oli selvä tavoitteellinen provokaatio, aivan tietoista toimintaa, Kupiainen toteaa.