tiistai 13. kesäkuuta 2017

Aamulehti: Tällainen on kohuttu turvapaikkaohjelma, joka on hallituskriisin yksi syy

Aamulehti: Tällainen on kohuttu turvapaikkaohjelma, joka on hallituskriisin yksi syy 13.6.2017

Eroamassa olevan olevan Juha Sipilän (kesk.) hallitus julkisti joulukuussa 2015 turvapaikkapoliittisen ohjelman, jonka tarkoitus oli tehdä Suomesta vähemmän houkutteleva turvapaikanhakijoiden silmissä. Tuolloin Suomeen oli jo tullut lyhyessä ajassa noin 30 000 turvapaikanhakijaa.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa perheenyhdistämisen kriteerien tiukennus, oleskelulupien määräaikaisuus, humanitaarisen suojeluperusteen tarkistus, lupien peruutusten tehostaminen ja palautusten tehostaminen niin hakijoiden lähtömaihin kuin myös Venäjälle. Perheenyhdistämiseen luotiin esimerkiksi toimeentuloedellytys.

Ohjelma nousi taas esille maanantaina, kun perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho neuvotteli hallituksen jatkosta Petteri Orpon (kok.) ja Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Halla-aho odotti sovitun turvapaikkaohjelman noudattamista, mutta Sipilän mukaan ohjelman tiukempi noudattaminen ei tule kyseeseen.

Näin turvapaikanhakijoiden asema oli yksi tekijä kokonaisuudessa, joka johti perussuomalaisten potkuihin hallituksesta.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moitti turvapaikkaohjelmaa kovin sanoin. Järjestö kutsui sitä tuoreeltaan joulukuussa 2015 toteuttamiskelvottomaksi, epäinhimilliseksi ja osin mahdottomaksi toteuttaa.

–Esimerkiksi perheenyhdistäminen, jonka ehtoja hallitus aikoo tiukentaa, on toimiessaan laillinen ja turvallinen reitti maahantulolle. Perheestä erossa oleminen estää käytännössä kotoutumisen. Ohjelman esitykset eivät ole linjassa Suomen kansainvälisten velvoitteiden tai perustuslain kanssa, Amnesty linjasi.

Perussuomalaisten maahanmuuttovastaiset kansanedustajat ovat puolestaan jo aiemmin vaatineet turvapaikkaohjelman tiukempaa noudattamista. Tämän vuoden maaliskuussa yhdeksän kansanedustajaa penäsi hallitusta kiirehtimään 80-kohtaisen ohjelman täytäntöönpanoa. Näiden yhdeksän kansanedustajan joukossa olivat muun muassa tuoreet puolueen varapuheenjohtajat Laura Huhtasaari, Juho Eerola ja Teuvo Hakkarainen.

Näiden perussuomalaisten mukaan Suomesta löytyy yhä poikkeavia humanitaarisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä ja Suomi olisi heidän mukaansa toteuttanut turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja huomattavasti monia muita EU-maita aktiivisemmin. Kansanedustajat kiittelevät samalla perheenyhdistämisen kriteerien tiukennusta ja luopumista humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävistä oleskeluluvista.