perjantai 2. kesäkuuta 2017

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden ikätestien määrä romahti – ”Luulen, että sana kulki”

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden ikätestien määrä romahti – ”Luulen, että sana kulki” 2.6.2017

Testejä tehdään nyt jopa vähemmän kuin ennen turvapaikanhakijoiden ruuhkaa.

Alaikäisenä yksin Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille tehtävien ikätestien määrä on romahtanut vuonna 2017. Kesäkuun ensimmäiseen päivään mennessä iänmäärityksiä on tehty ainoastaan seitsemälle henkilölle.

Jos trendi pysyy samana koko vuoden, testejä tehdään vuoden loppuun mennessä alle 20, mikä on myös vähemmän kuin vuonna 2014, jolloin turvapaikanhakijoiden ruuhka ei ollut alkanut. Vuonna 2014 testejä tehtiin 70 hakijalle.

Vuonna 2015 saapuneiden turvapaikanhakijoiden ruuhkaa purettiin vuoden 2016 aikana, jolloin iänmäärityksiä tehtiin 630.

Ikäarviotutkimuksia tehdään vain silloin, kun viranomaisella on perusteita epäillä alaikäiseksi ilmoittautuneen ikää.

Ilmeinen syy testien määrän vähentymiseen on hakijoiden määrän romahtaminen. Toinen syy on se, että selkeästi täysi-ikäiset eivät enää yritä esiintyä alaikäisinä. Trendi oli olemassa ruuhkan aikana.

– Silloin siihen herättiin, koska täysi-ikäisiä ei voi sijoittaa alaikäisten vastaanottokeskuksiin, sanoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Roosa Simola.

Ilmiö on Simolan mukaan sen jälkeen kadonnut.

– Luulen, että hakijoiden keskuudessa kulki sana, että Suomessa tehdään testejä. Joka maassa niitä ei tehdä.

Ikätestien tekeminen siirtyi vuoden alussa ulkomaalaislain muutoksen myötä Helsingin yliopistolta viranomaiselle eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Siirrosta johtuen hakijoita ei voinut tammikuussa lähettää tutkimuksiin.

– Se ei sinänsä ole vähentänyt alkuvuoden testien määrää, koska luvut ovat joka tapauksessa niin pienet.

Alkuvuonna testatuista seitsemästä henkilöstä neljän on katsottu olevan vähintään 18-vuotiaita. Prosentteina se on 57. Vuonna 2016 testatuista henkilöistä täysi-ikäisiksi katsottujen osuus oli 65 prosenttia, vuonna 2015 se oli 62 prosenttia ja vuonna 2014 vain 56 prosenttia.

Hakijan iällä on merkitystä laissa säädettyjen oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta. Turvapaikanhakijan alaikäisyys tai täysi-ikäisyys ei vaikuta kansainvälisen suojelun perusteisiin ja arvioon sen tarpeesta.