torstai 20. syyskuuta 2018

Aamulehti: Murhasta epäilty turvapaikanhakija on seurakuntavaaliehdokas Porissa – tieto tuli järkytyksenä seurakunnalle

Aamulehti: Murhasta epäilty turvapaikanhakija on seurakuntavaaliehdokas Porissa – tieto tuli järkytyksenä seurakunnalle 20.9.2018
Ilta-Sanomat: 28-vuotias mies vangittiin epäiltynä porilais­naisen murhasta – poliisi: ”Selkeitä väki­vallan merkkejä”

Porin Itäpuistossa viime sunnuntaina paljastuneesta henkirikoksesta epäilty Irakin kansalainen (s. 1990) on turvapaikanhakija, joka kuuluu Porin Teljän seurakuntaan ja on myös ehdokkaana seurakuntavaalissa sitoutumattomien listalla.

Asiasta kertoo Porin Teljän seurakunta torstaina lähettämässään lehdistötiedotteessa. Tilanne on seurakunnan kannalta perin ongelmallinen, koska kirkon vaalisäännösten mukaan epäillyn ehdokkuutta seurakuntavaalissa ei voi enää perua.

–Vaalilautakunta voi kuitenkin vaalin jälkeen kuitenkin todeta ehdokkaan vaalikelvottomaksi. Tällöin ehdokkaan vaalitulos mitätöityy ja hänen saamansa äänet menevät listan hyväksi, johtajapappi Kaisa Huhtala kertoo.

Murhasta epäilty on syksyllä 2015 Suomeen tullut turvapaikanhakija. Hän on tiettävästi jo saanut oleskeluluvan Suomeen. Kirkkoherra Huhtalan mukaan mies on ollut seurakunnan jäsen ehkä 2,5 vuotta.

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi 28-vuotiaan miehen keskiviikkona todennäköisin syin epäiltynä keski-ikäisen porilaisen naisen murhasta. Vangitsemisperusteen sanamuoto kertoo, että poliisilla oli vahva syy vaatia nuoren miehen vangitsemista.

Johtajapappi Kaisa Huhtala kertoo tiedon rikosepäillystä tulleen seurakuntaan suurena järkytyksenä.

–Olemme seurakuntana mukana ajatuksin ja rukouksin sekä uhrin omaisten että kaikkien tapahtumaa koskettaneiden luona ja toivomme heille jaksamista surun keskellä. Seurakunta on valmis tarjoamaan henkistä ja hengellistä apua kaikille, jotka sitä tämän tapauksen vuoksi tarvitsevat.

Huhtala toivoo tässä tilanteessa malttia suhtautumisessa muihin maahanmuuttajiin.

–Kyseessä on poliisiasia ja viranomaisten tehtävänä on selvittää tapahtunut ja saattaa syyllinen tai syylliset oikeuden eteen. Seurakunta korostaa, että viranomaisille on annattava rauhassa tehdä oma työnsä.