torstai 27. syyskuuta 2018

Verkkouutiset: Atte Kaleva: Rasismisyytökset lähentelevät jo noitavainoa

Verkkouutiset: Atte Kaleva: Rasismisyytökset lähentelevät jo noitavainoa 27.9.2018

– Rasisti-syytösten heitteleminen on nykyään valitettavan yleistä ja punavihreän pseudosuvaitsevaiston tapa leimata mielivaltaisesti kaikki väärällä tavalla eri mieltä olevat lähentelee jo noitavainoa, jihadismitutkija ja kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva tviittaa.

Hänen mukaansa ”omaa ylivertaista hyveellisyyttään” viestittävät leimaajat tekevät kuitenkin karhunpalveluksen aidon rasismin vastustamiselle. Kaleva toteaa termin kärsineen inflaation tultuaan yleiseksi haukkumasanaksi.

– Aito rasismi on vastenmielistä ja inhottavaa. Kuten myös poliittisten irtopisteiden keruu sitä leimakirveenä käyttämällä. Eilen Helsingin valtuustosalissa käyty keskustelu osoitti todeksi huoleni siitä, että leimakirvestä käytetään löyhästi, Atte Kaleva jatkaa.

Hän on jakanut viimeisessä tviitissään alla näkyvän videon Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikon kokouksesta. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa vihreiden kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsän aloitetta kaupungin tilojen ja alueiden vuokraamisen eettisistä ohjeista (keskustelu videolla noin kohdasta 4.19.00 alkaen). Helsingin kaupunginhallituksen esitys aiheesta löytyy tästä.

Aloitteessa todetaan muun muassa, että Helsingin tulisi varmistaa, ettei sen ”tiloja ja alueita käytetä esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun”.

Vastustajat nostivat esiin erityisesti kaupunginhallituksen esitykseen kirjatun muotoilun, jossa mainittiin, ettei tiloja vuokrata väkivaltaa ”tuottavaa toimintaa tai sen suunnittelua harjoittaville yhteisöille”.

Perussuomalaisten valtuutetut Jussi Halla-aho ja Matias Turkkila tekivät palautusehdotuksen, jossa vaadittiin määritelmän poistamista.

”Epämääräiset ja väljät muotoilut johtavat herkästi mielivaltaan ja viranomaispäätösten politisoitumiseen sekä ratkaisuihin, joita joudutaan puimaan oikeudessa. Ihmisten ja yhteisöjen yhdenmukaisen kohtelun ja oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että se, mitä kaupunginhallituksen esityksessä oikeasti tarkoitetaan, avataan ja määritellään”, palautusehdotuksessa todetaan.

Jussi Halla-ahon mukaan kukaan tuskin kuitenkaan vastustaa esityksen ajatusta.

Halla-ahon palautusehdostusta kannattanut Atte Kaleva rinnasti keskustelussa rasismisyytökset 1970-luvun syytöksiin neuvostovastaisuudesta.

– Milloin ketäkin syytetään hyvin köykäisin perustein rasistiksi – ja se on kuitenkin hyvin vakava syytös.

Kalevan mukaan ihmisten leimaaminen rasisteiksi heppoisin perustein on rasismin normalisointia.

– Ryhdytään leimaamaan ja syyttämään rasistiseksi sellaista, joka ei todellisuudessa ole lainkaan rasistista. Tätä tapahtuu hyvä kollegat siellä salin punavihreässä päässä aika paljon.

Atte Kaleva avasi käsitystään ”noitavainosta”.

– Jos et satu pitämään jonkun henkilön mielipiteestä taikka koet hänet poliittiseksi vastustajaksi sitten se leimakirves heilahtaa, että ”siellä on rasisti”. Vähän kuin aikanaan huudettiin ”ristiinnaulitse”.

– Älkää nyt kuvitelko, että joku täällä kannattaa rasismia tai että joku olisi kannustamassa siihen, että järjestetäänpäs nyt kaupungin tiloissa sitten YK:n syrjintäkiellon vastaisia tilaisuuksia. Ei tietenkään.

Alviina Alametsän aloite hyväksyttiin äänin 67-14. Kaksi äänesti tyhjää ja kaksi oli poissa.

https://twitter.com/AtteKaleva/status/1045262890821931008