keskiviikko 19. syyskuuta 2018

HS: Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

Helsingin Sanomat: Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta” 19.9.2018
MTV: Maahanmuutto kiihdytti kierroksia puheenjohtajien tentissä – PS:n linjaus sähköisti vasemmiston

HALLITUS POHTII, miten irtisanomissuojan heikentämiseen liittyvää uudistusta voitaisiin muokata niin, ettei se johtaisi työttömäksi joutuvan kaksinkertaiseen rankaisemiseen.

Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) Alma Median tentissä keskiviikkona.

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä, koska sen mielestä tämä lisäisi pienten yritysten mahdollisuutta työllistää. Vasemmisto ja ay-liike ovat lähteneet ankaraan taisteluun heikennystä vastaan.

Yksi kritiikin aihe on se, että jos työntekijä joutuisi irtisanotuksi, hän saattaisi menettää lähes kolmeksi kuukaudeksi oikeuden työttömyyskorvaukseen. Työttömälle lankeaa nykylain mukaan 90 päivän karenssi, jos hän on itse aiheuttanut irtisanomisensa.

”Jos henkilöperusteisesti alennetun kynnyksen vuoksi sanotaan irti, siitä ei saisi tulla tuplarangaistusta. Tätä me mietitään nyt hyvin tarkkaan”, Sipilä sanoi.

HALLITUS PUOLUSTI tentissä yhä tiukasti irtisanomissuojan heikentämistä.

”Meidän täytyy saada työllisyysaste ylemmäs. Pk-yrityksiä pitää tukea”, sanoi valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Alma Median tenttiin osallistuivat kaikkien yhdeksän eduskunta­puolueen puheen­johtajat lukuun ottamatta vihreiden Touko Aaltoa, joka on sairauslomalla uupumuksen takia. Vihreitä edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

TENTISSÄ KÄSITELTIIN myös turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Sipilä puolusti vuonna 2015 tekemäänsä ilmoitusta, että hän on valmis antamaan Kempeleessä sijaitsevan talonsa turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Tentin toinen juontaja, Iltalehden erikoistoimittaja Susanne Päivärinta kysyi, ”minkälainen moka” tämä tarjous oli.

”En tiedä millainen moka se oli, mutta se lähti henkilökohtaisista arvoistani”, Sipilä sanoi.

Tarjousta ei lopulta voitu toteuttaa turvallisuussyistä. Sipilä kertoi hoitaneensa asian ”muulla tavalla”.

PÄIVÄRINNAN KYSYMYS ”mokasta” liittynee ajatukseen, että Sipilän tarjous uutisoitiin Lähi-idässä ja tämä veti sieltä runsaasti turvapaikanhakijoita Suomeen.

Tästä myös perus­suomalaisten puheen­johtaja Jussi Halla-aho syytti Sipilää tentissä.

”Sipilällä oli aivan keskeinen vastuu tämän tilanteen pahentamisesta”, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa monet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista olivat vaeltaneet useiden Euroopan maiden läpi päästäkseen nimen omaan Suomeen. Halla-ahon mielestä tämä kertoo siitä, että Suomessa oli ”epäterveitä houkutustekijöitä.”

HS:N HAASTATELLESSA syksyllä 2015 Irakista tulleita moni kertoi tehneensä lähtöpäätöksen kuultuaan Sipilän tarjonneen Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoille. Vuonna 2015 Suomeen Irakista tulleista turvapaikanhakijoista noin 5 000 lähti takaisin varsin nopeasti.

Kaikkiaan tuolloin tuli Suomeen ennätykselliset 32 000 turvapaikanhakijaa ja koko EU-alueelle 1,2 miljoonaa.

SIPILÄ PYSYI myös aiemmin syyskuussa kohua herättäneessä kannassaan, jonka mukaan enemmistö vuosien 2015–2016 aallossa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista oli liikkeellä taloudellisten syiden takia.

”Viittaan siihen, että turvapaikkaa ei saanut kuin vähemmistö. Silloin siinä on jokin muu syy takana. Usein se voi olla taloudellinen syy. Eihän sekään ole huono syy eikä sitä motiivia voi tuomita, mutta meille on hirveän tärkeää, että pidetään nämä kaksi asiaa erillään”, Sipilä sanoi tentissä.

”Ne, jotka todella tarvitsivat turvapaikkaa, olivat sotaa paossa, hukkuivat siihen joukkoon, jotka kaikki eivät olleet [turvapaikan] tarpeessa.”

MUIDEN PUOLUEIDEN johtajilta kysyttiin tentissä, voisivatko he tehdä perussuomalaisten Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyötä.

Kaikki pitivät sitä hyvin vaikeana. Selkeimmin ajatuksen tyrmäsi vasemmisto­liiton puheen­johtaja Li Andersson. Hänen mukaansa syynä ovat sekä Halla-ahon ajatukset maahanmuuton tiukasta rajoittamisesta että perussuomalaisten siirtyminen hänen johdollaan talouspolitiikassa oikealle.

PERUSSUOMALAISISTA irtautuneita sinisiä johtava eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho tuskastui, kun tenttiä juontaneet Päivärinta ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki yrittivät uudestaan ja uudestaan tiristää muista puheenjohtajista irti kyllä vai ei -vastausta siihen, huolisivatko he perussuomalaiset hallituskumppanikseen.

”Halla-aho ei ole missään piinapenkissä, hän on paratiisissa”, Terho sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaisten ympärillä pyörittäessä luodaan asetelma, kuin Suomessa olisi kaksipuoluejärjestelmä: perussuomalaiset vastaan muut.

”Älkää tehkö sitä! Tämä maa ei pyöri perussuomalaisten ympärillä”, Terho huudahti.

Halla-aho hymähti, että mieluummin hän kyllä istuisi jossakin muualla.

Hänen mukaansa perussuomalaisten ympärillä pyöriminen on osoitus siitä, että vanhojen oikeisto–vasemmisto-jakolinjojen hälvetessä tilalle on tulossa jakolinja, joka piirtyy sen mukaan, kannattaako puolue globalisaatiota vai kansallismielisyyttä.

”Tässä mielessä Suomeen on tullut kaksipuoluejärjestelmä.”

TENTISSÄ JULKISTETTIIN myös Alma Median teettämä kysely, jossa oli selvitetty suomalaisten puheenjohtajia kohtaan tuntemaa luottamusta.

Kärki­paikat veivät kristillis­demo­kraattien johtaja Sari Essayah ja vasemmistoliiton Andersson. Essayahin sanomisiin luotti 58 prosenttia vastaajista ja Anderssonin puheisiin 48 prosenttia.

Heikoimmin pärjäsi vihreiden Touko Aalto, jonka puheisiin luotti vain 18 prosenttia vastanneista. Toiseksi heikoimmat lukemat, 22 prosenttia, sai Halla-aho.

Perän pitäjäksi jäänyt Halla-aho kertoi itsekin luottavansa kyselyn kärkikaksikkoon.

”Jos minulta kysyttäisiin luottamusta puolueiden puheenjohtajiin, varmaan laittaisin vähintään toiseksi Essayahin ja Li Anderssoninkin laittaisin hyvin korkealle.”