keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Demokraatti: ”Olisi perusteltua myöntää pitkään odottaneille oleskeluluvat inhimillisistä syistä” – al-Taee odottaa pikaisia toimia

Demokraatti: ”Olisi perusteltua myöntää pitkään odottaneille oleskeluluvat inhimillisistä syistä” – al-Taee odottaa pikaisia toimia 18.3.2020

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee muistuttaa, että haavoittuvassa asemassa ovat ikäihmisten lisäksi myös turvapaikanhakijat – heistä erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet.

Suomi on muiden Euroopan maiden tapaan ryhtynyt järeisiin toimiin koronavirusepidemian pysäyttämiseksi. Kansallisen poikkeustilan mukaisilla ratkaisuilla hallitus pyrkii suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvien terveyttä ja takaamaan riittävän hoidon saannin.

– Paperittomat ovat suomalaisen järjestelmän ulkopuolella, tosin akuutin terveydenhuollon piirissä. Vaikka pääsy akuuttiin terveydenhuoltoon ei olisikaan ongelma, ongelmaksi voi tulla tiedonpuute viruksesta ja heikot asumisolosuhteet, joissa tautien leviämisellä on suurempi riski, al-Taee toteaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että paperittomien joukossa on myös lapsiperheitä.

– Poikkeuksellisia ratkaisuja tarvitaan nyt erityisesti lasten ja heidän vanhempiensa asumisolosuhteiden parantamiseksi ja terveyden turvaamiseksi.

Al-Taee painottaa, että Suomi on sitoutunut niin kansallisessa lainsäädännössään kuin kansainvälisissä sopimuksissaan turvaamaan tasavertaisen oikeuden terveyteen jokaiselle yhteiskunnalliseen alkuperään katsomatta.

– Enemmistö Suomessa pitkään olleista turvapaikanhakijoista on kotoisin hauraista maista, joissa maailmanlaajuinen epidemia koettelee jo ennestään heikkoa terveydenhuoltojärjestelmää. Esimerkiksi Irakissa koronaviruksen takia vakavasti sairastuneille ei pystytä tarjoamaan riittävää sairaalahoitoa.

Hussein al-Taeen mielestä pikaisia toimia tarvittaisiin erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, joita on tällä hetkellä maassa joidenkin arvioiden mukaan lähes 3 000.

– Näin poikkeuksellisessa tilanteessa olisi perusteltua myöntää pitkään, jopa viisi vuotta päätöstä odottaneille turvapaikanhakijoille oleskeluluvat inhimillisistä syistä, sillä korona-epidemian odotetaan jatkuvan vakavana pitkään niin meillä kuin myös muualla maailmassa. Tällä järjestelyllä umpikujaan ajautuneille paperittomille ihmisille voitaisiin taata asianmukainen asuminen ja siten pienentää viruksen leviämiseen liittyviä riskejä.

Hän korostaa, että keskiössä on taata turvapaikanhakijoiden ja paperittomien oikeusturva myös tulevaisuuden vastaavien kriisien varalle.