perjantai 6. maaliskuuta 2020

HS: Perussuomalaiset tekee väli­kysymyksen siirtolais­tilanteesta

Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset tekee väli­kysymyksen siirtolais­tilanteesta 6.3.2020

Perussuomalaiset aikoo jättää hallitukselle välikysymyksen ”Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi”.

”Perussuomalaiset haluaa tietää, miten hallitus toimii kotimaassa ja EU:ssa. Linjauksia vaaditaan siihen, miten Suomi itse toimii rajoillaan ja turvapaikkapolitiikassaan, mikäli siirtolaiskriisi puhkeaa. Lisäksi halutaan tarkennusta siihen, miten Suomi tukee Kreikkaa”, sanotaan puolueen perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Perussuomalaiset kutsuu myös muut oppositiopuolueet mukaan välikysymykseen.

Tuhansia siirtolaisia on pyrkinyt Turkista Kreikkaan sen jälkeen, kun Turkki viikonloppuna ilmoitti, ettei se enää estä siirtolaisten pyrkimistä Turkista EU:hun.

Suomi on päättänyt lähettää rajavartijoita Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin operaatioon Kreikan rajalle.

Kreikka on ilmoittanut jäädyttävänsä turvapaikkahakemukset vähintään kuukaudeksi, mikä ei ole YK:n pakolaisjärjestön mukaan kansainvälisen lain mukaista. Kansainväliset sopimukset takaavat jokaiselle oikeuden hakea turvapaikkaa.

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tivasivat torstaina kyselytunnilla hallitukselta, tukeeko Suomi Kreikan päätöstä sulkea rajansa turvapaikanhakijoilta.

Oppositio ei saanut Ohisalolta haluamaansa kyllä tai ei -vastausta.

”Keskeistä on nyt se, että Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisiä velvoitteita. Suomi ei osallistu laittomuuksiin. Tämä lienee kaikille selvää. Me tuemme Kreikkaa siinä, että maa selviää tästä akuutista tilanteesta”, Ohisalo vastasi torstaina.

Perussuomalaiset syyttää tiedotteessaan hallituksen linjaa ristiriitaiseksi.

Puolue vaatii ” toimia laittoman siirtolaisuuden ehkäisemiseksi ja hallituksen tarkkaa linjausta”.