maanantai 2. maaliskuuta 2020

Iltalehti: Kokoomuslaiset: Turkista tulevat turvapaikanhakijat ei rajan yli - ”Eurooppalaiset arvot tarvitsevat lujaakin järjestyksen pitoa”

Iltalehti: Kokoomuslaiset: Turkista tulevat turvapaikanhakijat ei rajan yli - ”Eurooppalaiset arvot tarvitsevat lujaakin järjestyksen pitoa” 2.3.2020

Kahdeksan kokoomuksen kansanedustajaa vaatii hallituksen muuttavan pikaisesti ulkomaalaislakia.

Kahdeksan kokoomuksen kansanedustajaa on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen uuden rajamenettelyn sekä laajempien poikkeusolotoimivaltuuksien säätämisestä lakiin mahdollisen ”kansainvaelluskriisin varalta”.

Kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Heikki Vestman, Heikki Autto, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Pia Kauma, Pauli Kiuru, Wille Rydman ja Kari Tolvanen.

Kokoomuslaiset ovat huolissaan, johtaako Turkin päätös avata Kreikan vastainen rajansa pakolaisille samanlaiseen turvapaikanhakijoiden määrään Suomessa kuin vuonna 2015.

– Vuoden 2015 tilanne on estettävä tilanteessa kuin tilanteessa, silloinkin, jos ulkorajavaltiot ja EU eivät kykene turvaamaan Turkin vastaista ulkorajaansa. Mahdollinen kansainvaellus kolkuttelee ovella, ja (pääministeri Sanna) Marinin hallitus vaikuttaa olevan housut kintuissa ja kykenemätön reagoimaan, Vestman toteaa kokoomuslaisten tiedotteessa.

Vuonna 2015 Suomeen saapui ennätykselliset 32 476 turvapaikanhakijaa, joista hieman yli 20 000 sai oleskeluluvan. Edellisvuonna Suomeen tuli 3 651 turvapaikanhakijaa.

Kokoomuslaiset kirjoittavat, että ”julkisuuden tietojen mukaan jopa kymmenet tuhannet rajanylittäjät ovat siirtymässä kohti EU:n ulkorajaa mahdollisesti Turkin avittamana, ja rajan läpi on jo päässyt ihmisiä”. He muistuttavat, että Turkissa on arvioiden mukaan peräti noin neljä miljoonaa pakolaista.

Kokoomusedustajat moittivat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin päätöstä avata raja siirtolaisille.

– Turkki-sopimuksen rikkominen on presidentti Erdoğanilta hävytöntä toimintaa. Tässä on hybridivaikuttamisen piirteitä. Hallitsemattoman kansainvaelluksen estäminen on nyt EU:n tehtävä. EU:n on voimakkaasti tuettava Kreikkaa ja Bulgariaa ja vahvistettava (Euroopan raja- ja merivartiovirasto) Frontexin joukkoja, jotta EU:n ulkoraja pitää, Vestman sanoo.

Hän vaatiikin Suomen hallitukselta tiukempaa otetta ja näkemystä tilanteeseen.

– Solidaariset puheet eivät enää riitä. EU:lla on näytön paikka ulkorajan turvaamisessa. Suomen tavoitteen pitäisi olla, että rajat ylittävästä turvapaikanhausta päästää kokonaan eroon. Missä on Marinin hallituksen selkeä tuki yhteiseurooppalaiselle tiukalle rajavalvonnalle?

”Suomen lait laahaavat”

Kokoomuslaisten mielestä Suomessakin pitää olla varautunut siihen, että EU:n ulkorajakontrolli ei toimi eivätkä EU-maat pääse yhteisymmärrykseen.

He muistuttavat monen Euroopan maan varautuneen mahdolliseen turvapaikanhakijoiden suureen määrään ”hyödyntäen kansainvälisten velvoitteiden liikkumavaraa ja viemällä lainsäädäntöön poikkeustoimia”. Esimerkiksi he ottavat esimerkiksi Itävallan ja Tanskan.

– EU:n jäsenvaltiot kuten Itävalta ja Tanska ovat tehneet tiukennuksia lakeihin, vaikka ovat pitkälti samojen kansainvälisten sopimusten ja eurooppalaisten sääntöjen sitomia kuin Suomi. Ne ovat ymmärtäneet, että kalliit eurooppalaiset arvot ja vapaudet tarvitsevat suojakseen tarvittaessa lujaakin järjestyksen pitoa, Vestman toteaa.

– Sen sijaan Suomen turvapaikkalait laahaavat auttamattomasti jäljessä, eikä Marinin hallitus halua panna tikkua ristiin asian korjaamiseksi. Lait on saatava ajan tasalle.

”Rehellinen keskustelu”

Kokoomuslaisten mukaan EU:n turvapaikkadirektiivi mahdollistaa niin kutsutun rajamenettelyn lisäämisen ulkomaalaislakiin.

Se mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden pitämisen neljä viikkoa rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä päästämättä heitä maahan. Rajamenettelyssä voitaisiin käsitellä ja ratkaista nopeutetun turvapaikkamenettelyn hakemukset ja mahdolliset perusteettomasti maahan pyrkivät käännyttää.

Kokoomusedustajat uskovat pakolaisten koostuvan lähinnä nuorista miehistä, ei naisista ja lapsista.

– Rajamenettely tulee säätää kiireesti ulkomaalaislakiin. Uuden kansainvaelluksen myötä Euroopan läpi vaeltaisivat jälleen ennen muita vahvimmat, eivätkä eniten suojelun tarpeessa olevat. Rajamenettelyssä sekä laittomien siirtolaisten että rikollisten pääsy maahan vaikeutuu oleellisesti.

He myös vaativat palautuskeskusten perustamista rajavyöhykkeelle.

– Järjestelmän väärinkäyttäjiä kuten soluttautuneita terroristeja ja muita rikollisia ei saa päästää maahan.

Vestman sanoo, että osa Euroopan maista on rajannut turvapaikanhakijoiden määrän, jonka maa voi ottaa hallitusti vastaan.

– Suomessa on käytävä rehellinen keskustelu siitä, kuinka paljon Suomi voi ylipäätään ottaa turvapaikkahakemuksia käsittelyyn. Tämä on välttämätöntä, koska minkään maan viranomais- ja oikeusjärjestelmä saati julkinen talous eivät kestä hallitsemattomia määriä maahantulijoita.

– Suomen rajalliset voimavarat tulisi kohdentaa heikoimmassa asemassa olevien kuten naisten ja lasten auttamiseen.