perjantai 24. huhtikuuta 2020

HS: Nainen vangittiin epäiltynä väärien tietojen antamisesta EIT-tapauksessa: Kuolleeksi väitetyn irakilaisen epäillään olevan elossa

Helsingin Sanomat: Nainen vangittiin epäiltynä väärien tietojen antamisesta EIT-tapauksessa: Kuolleeksi väitetyn irakilaisen epäillään olevan elossa 24.4.2020
MTV: Suomi kyseenalaisti irakilaismiehen kuolintodistuksen aitouden jo alussa – asiakirjat riittivät, koska "ei ollut syytä epäillä, että hakijan isä on tapettu"
Yle: KRP epäilee ennennäkemätöntä turvapaikkahuijausta – tästä esitutkinnassa on kyse
Ilta-Sanomat: Video: Kuolleeksi luullun irakilais­miehen tytär vangittiin käräjillä – puolustus vastusti

LÄNSI-UUDENMAAN käräjäoikeus vangitsi perjantaina vuonna 1996 syntyneen naisen tapauksessa, joka liittyy Suomen saamaan langettavaan päätökseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT).

Nainen vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

EIT antoi langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa marraskuussa. Kyse oli tapauksesta, jossa Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi silloisen tiedon mukaan surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Miehen tytär oli kannellut isänsä tapauksesta ihmisoikeustuomioistuimeen.

Poliisi epäilee nyt, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat on väärennettyjä ja että turvapaikanhakija on yhä elossa.

Irakilaismiehen tyttären epäillään syyllistyneen EIT-käsittelyn yhteydessä törkeään petokseen ja törkeään väärennykseen.

POLIISIN mukaan rikoksesta epäiltyjen henkilöiden määrä kasvaa vielä esitutkinnan aikana.

”Voin jo nyt sanoa varmuudella, että epäiltyjä tulee vielä lisää. Tarkemmin en lähde yksilöimään, miten ja missä näin tapahtuu” tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo sanoi perjantaina.

EIT katsoi marraskuussa ratkaisussaan, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja kaksi ja kolme. Ne käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

Tuomioistuin kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät arvioineet tulevaisuuden uhkaa asianmukaisesti.