keskiviikko 13. toukokuuta 2009

HS: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä kääntymässä laskuun


Helsingin Sanomat:
Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä kääntymässä laskuun
Ministeri Thors: Ikätestit jo vähentäneet alaikäisiä turvapaikanhakijoita
13.5.2009

MTV3:
Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä romahti

Aamulehti:
Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä laskussa


Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä näyttää kääntyneen tämän vuoden alkupuoliskolla laskuun.

Vielä tammikuussa yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli 111, huhtikuussa enää 30. Toukokuun 12. päivään mennessä alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli rekisteröity 10.

Viime vuonna alaikäisiä tulijoita oli ennätysmäärä, yli 700, kun aiemmin luku on vuosittain ollut sadan molemmin puolin.

Vielä on kuitenkin aikaista päätellä, onko alaikäisten tulijoiden määrän kääntyminen laskuun todellista ja pysyvää, sillä perinteisesti turvapaikanhakijoiden määrä kääntyy laskuun kevättä kohti.

Maahanmuuttopolitiikasta hallituksessa vastaava ministeri Astrid Thors (r) arvioi, että alaikäisten hakijoiden määrä voi olla vähentynyt osin siksi, että ulkomaille on kiirinyt tieto Suomen turvapaikanhakijoille tekemien ikätestien lisäämisestä.

Ikätestejä lisättiin alkuvuonna, kun viranomaiset alkoivat epäillä osan tulijoista valehdelleen ikänsä varmistaakseen turvapaikan.
________________________________

Eurooppaministeri Astrid Thors (r) arvioi, että päätös lisätä turvapaikan hakijoiden ikätestejä on alkanut vaikuttaa.

Poliisi sai alkuvuodesta lisää rahaa alaikäisenä esiintyvien turvapaikanhakijoiden todellisen iän selvittämiseen.

Viime vuonna yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi ennätyslukemiin: viime vuonna heitä tuli noin 700, kun kahtena edellisvuonna alaikäisiä tulijoita oli noin sata.

Thorsin mukaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on nyt pysähtynyt.

"Tietysti olot ovat rauhoittuneet esimerkiksi Irakissa, mutta osin syy voi olla siinä, että tieto on levinnyt siitä, että Suomi tekee näitä testejä."

Maahanmuuttovirastosta toppuutellaan tietoa alaikäisten tulijoiden kasvun pysähtymisestä. Alkuvuoden määrät ovat toki voimakkaasti vähentyneet, mutta turvapaikanhakijoiden määrä perinteisesti vähenee muutenkin kesää kohden. Nytkin kyse voi olla normaalista vuodenaikaisvaihtelusta.

"Vielä on vähän aikaista sanoa", arvioi ylitarkastaja Jukka Tukia Maahanmuuttovirastosta.

Eurooppaministeri Thors selvittää parhaillaan, onko Suomessa muihin maihin verrattuna joitakin erityisiä vetovoimatekijöitä, joiden vuoksi turvapaikan hakijat hakeutuvat juuri tänne.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Viime vuonna hakijoita tuli ennätyksellisen paljon, noin 4000, kun edellisvuonna heitä oli noin 1500.

Hallitus sopi selvityksen tekemisestä politiikkariihessään helmikuussa.

Toimiin on jo ryhdytty ennen selvityksen valmistumista. Ikätestien lisääminen on vain yksi esimerkki.

Maanantaista lähtien Suomi on ryhtynyt käännyttämään irakilaisia turvapaikanhakijoita takaisin kotimaahansa, koska Irakin turvallisuustilanne on parantunut. Maahanmuuttovirasto antoi tämän uuden soveltamisohjeen viime perjantaina.

Thors luonnehtii päätöstä merkittävimmäksi tehdyksi toimeksi, koska irakilaiset ovat suurin turvapaikanhakijaryhmä Suomessa.