perjantai 1. toukokuuta 2009

Helsingin Perussuomalaiset: Helsingin valtuusto torjui maahanmuuttostrategian luonnin

Perussuomalaisten aloite Helsingin kaupungin maahanmuuttostrategian luomiseksi kaatui keskiviikkona valtuustossa äänin 76-7. Strategia olisi määritellyt toimintasuunnitelman maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja työllistämiseksi sekä tarkoitukseen varattavien resurssien määrän kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Myös Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite ns. positiivisen diskriminaation eli etnisen taustan oikeuttaman erityiskohtelun käsitteen poistamisesta tai selvittämistä hylättiin selvin numeroin 80-4.

Helsingin kaupunki kieltää työntekijöidensä asettamisen eriarvoiseen asemaan etnisen taustan perusteella, mutta toisaalta rohkaisee siihen positiivisen syrjinnän nimissä. Kaupungin ohjeissa kehotetaan suosimaan palkkaamisessa etnisesti aliedustettuihin ryhmiin kuuluvia, vaikka he eivät olisikaan yhtä päteviä kuin muut hakijat sekä lisäämään maahanmuuttajien osuutta esimiestehtävissä. Yksilöiden yhdenvertaisuutta loukkaavaa käytäntöä perustellaan yleensä etnisten ryhmien välisen yhdenvertaisuuden parantamisella.

Helsingin Perussuomalaiset:
Helsingin valtuusto torjui maahanmuuttostrategian luonnin
1.5.2009

Helsingin kaupunki:
Rasismin ja etnisen syrjinnän ehkäiseminen Helsingin kaupungin toiminnassa (pdf)
2004


Keskiviikkona 29.4.2009 pidetyssä Helsingin valtuuston istunnossa käsiteltiin Helsingin strategiaohjelmaa vuosiksi 2009-2012.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä oli esittänyt lisättäväksi kaupungin strategiaan toimenpiteen, jolla Helsinkiin luotaisiin maahanmuuttostrategia.

Helsingin Perussuomalaisten esitys kuului seuraavasti:

"Kaupunki valmistelee ja tuo valtuuston käsiteltäväksi valtuustokauden 2009-2012 aikana kokonaisvaltaisen, kaikki kaupungin toiminnot käsittävän maahanmuuttostrategian, joka sisältää toimintasuunnitelman Helsingissä asuvien maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja työllistämiseksi (huomioiden suomen kielen opetus aikuisväestölle). Maahanmuuttostrategia määrittelisi mm. käytettävissä olevat todelliset taloudelliset, henkiset ja muut resurssit sekä maahanmuuttajien tarvitsemat palvelut seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi"

Äänestystulos oli 76 valtuutettua esitystämme vastaan ja 7 sen puolesta.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä pahoittelee äänestystulosta. Tämä päätös kertoo selvää kieltä nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä: Helsingin kaupunginvaltuutettujen enemmistö haluaa Helsingin olevan hallitsemattoman maahanmuuton mallikaupunki, jossa rahapiikki on auki eikä kukaan tiedä millä henkisillä, fyysisillä tai taloudellisilla resursseilla maahantulijat kotoutetaan.

Erityisen outo tämä tilanne on näinä taloudellisina aikoina, jolloin kaupungin toiminnoista halutaan säästää. Maahanmuuttostrategia olisi määrittänyt rajat myös maahanmuuttajiin käytettävien rahojen osalta ja turvannut kohtuulliselle määrälle tulijoita laadukkaat palvelut. Nyt näin ei tule tapahtumaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti myös positiivisen diskriminaation käsitteen poistamista tai selvittämistä strategiaohjelmassa. Suomen perustuslaki kieltää syrjinnän mm. etnisen taustan tai kansallisuuden perusteella, ja tämä laki suojelee tasapuolisesti kaikkia maassa asuvia. Positiivisen diskriminaation periaate lähtee siitä oletuksesta, että syrjinnän kieltävää lakia rikotaan. Esitys hylättiin valtuustossa äänin 80-4.

Lisätietoja:
Antti Valpas
Puheenjohtaja
Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Puhelin: 050-561 4334
Sähköposti: antti@valpas.info

---------------------------------

Helsingin kaupungin etnisen yhdenvertaisuuden edistämistä positiivisen syrjinnän keinoin:

[...]
Etninen syrjintä ja häirintä kaupungin toiminnassa on kielletty. Etnistä syrjintää on henkilön tai ryhmän asettaminen muita huonompaan asemaan etnisen taustan vuoksi.
[...]
Kaupunki edistää kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuutta. Tarvittaessa
se voi tapahtua erityistoimenpitein.
[...]
Sitä ihmisten välistä erilaisuutta, joka ei ole tilanteen kannalta merkittävää, ei saa ottaa huomioon. Etninen tausta ei siten ole merkityksellinen seikka esimerkiksi työhönottotilanteessa.
[...]
Esimerkiksi työhönotossa voidaan ottaa huomioon hakijan etninen tausta palkkaamalla tehtävään työmarkkinoilla aliedustettuun ryhmään kuuluva henkilö, vaikka tämä ei olisi aivan yhtä pätevä kuin paremmin edustettuun ryhmään kuuluva.
[...]
Lisätään etnisiin vähemmistöryhmiin kuuluvien ja maahanmuuttajien palkkaamista esimiestehtäviin.
[...]