keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Etelä-Saimaa: Parikkalan vastaanottokeskuksen nuorista yli puolet täysi-ikäisiä

Etelä-Saimaa: Parikkalan vastaanottokeskuksen nuorista yli puolet täysi-ikäisiä 6.5.2009

Kolmannes alaikäisiksi ilmoittautuneista on elellyt vanhempana muualla Euroopassa. Osa on kertonut ulkomaalaispoliisin kuulustelussa olevansa vanhempi kuin ilmoitti tullessaan Suomeen.

Alaikäisille turvapaikanhakijoille perustetun Parikkalan vastaanottokeskuksen asukkaista yli puolet on osoittautunut täysi-ikäisiksi pelkän poliisitutkinnan keinoin.

Oikeuslääketieteellinen iän arviointi, kasvattaa joukkoa vielä tästäkin uskoo komisario Henry Reponen Etelä-Karjalan poliisin ulkomaalaistutkinnasta.


Poliisi on viimeistelemässä turvapaikanhakijoiden kuulustelut, joissa selvitetään hakijoiden henkilöllisyyttä ja matkareittiä Suomeen.

EU-maiden yhteisen Eurodac -rekisterin perusteella on selvinnyt, että kolmannes Parikkalaan sijoitetuista henkilöistä on jo aiemmin ollut tekemisissä viranomaisten kanssa jossakin toisessa EU-maassa.

Reposen sanoo monen henkilön antaneen muiden maiden viranomaisille poikkeavia tietoja iästään.

- Näissä Dublin-hiteissä on ollut hirmuisia heittoja. Siellä he ovat esiintyneet paljon vanhempina kuin meillä.

Muissa EU-maissa eläneitä on tullut Suomeen etenkin Etelä-Euroopasta, mutta joukossa on myös Ruotsista Suomeen siirtyneitä.

- Ainakin irakilaisten kohdalla tämä johtuu siitä, että Ruotsi on ryhtynyt palauttamaan heitä.

Osa täysi-ikäisiksi paljastuneista on kertonut ikänsä ulkomaalaispoliisin kuulusteluissa. Poliisin kannalta tiedolla ei Reposen mielestä ole kovin suurta merkitystä. Ongelma on vastaanottokeskuksissa, joiden pitäisi pystyä löytämään näille ihmisille aikuismajoitus.

- Tuskinpa he Parikkalasta minnekään lähtevät, koska heille ei ole majoitustilaa oikein missään.

Turvapaikkamenettelyssä aikuisiksi paljastuneet menettävät lastensuojelulain perusteella määrätyn henkilökohtaisen edustajan, eikä heillä päätöksen jälkeen ole mahdollisuutta hakea lupaa kutsua perheenjäseniään Suomeen.

- Tässä asiassa olemme tarkkoja alaikäisten kohdalla alusta lähtien. Selvitämme perhetiedot, että kutsuttavat eivät muutu prosessin aikana, Reponen toteaa.

Kenestäkään Parikkalaan sijoitetusta ei ole vielä tehty oikeuslääketieteellistä iän arviointia. Poliisin työn on kuitenkin edennyt niin pitkälle, että valitulle ryhmälle voidaan ryhtyä varaamaan aikoja arviointiin Helsingin yliopiston oikeuslääketieteelliseltä laitokselta.

Kuvateksti:
Poliisin tutkimusten perusteella yli puolet Parikkalaan sijoitetuista turvapaikanhakijoista on ikänsä perusteella väärässä paikassa.