tiistai 26. toukokuuta 2009

Ilta-Sanomat: SPR: Pakolaisten saatava kotikunta nopeammin


Ilta-Sanomat/STT:
SPR: Pakolaisten saatava kotikunta nopeammin
26.5.2009


YLE Svnska:
FRK vädjar om fler flyktingplatser

SPR:n tiedote:
Kannanotto: Tukea ja sitoutumista pakolaisten kuntavastaanottoon


Suomen Punainen Risti vetoaa valtioon ja kuntiin, jotta nämä järjestäisivät pakolaisille kotikunnan nykyistä nopeammin.

SPR huomauttaa, että kuntapaikka on edellytys normaalin elämän aloittamiselle uudessa kotimaassa.

Tällä hetkellä sadat oleskeluluvan saaneet odottavat kuntapaikkaa joko turvapaikanhakijoille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa tai Suomen ulkopuolella.

Kiintiöpakolaisten saapuminen Suomeen viivästyy sen vuoksi, että jo hyväksytyille pakolaisille ei löydy sijoituskuntaa.

Viime vuoden kiintiöpakolaisista kymmenet ovat edelleen vailla kuntapaikkaa.

SPR:n mielestä valtion pitäisi lisätä taloudellista tukeaan kunnille, jotta korvaukset riittäisivät kattamaan pakolaisten vastaanotosta kunnalle aiheutuvat kustannukset.

Kunnille myönnettäviä korvauksia ei ole korotettu vuoden 1993 jälkeen.
__________________________

Kannanotto: Tukea ja sitoutumista pakolaisten kuntavastaanottoon

Pakolaisten tulisi päästä nykyistä nopeammin ja joustavammin muuttamaan kuntiin, koska kuntapaikka on edellytys normaalin elämän aloittamiselle uudessa kotimaassa. Suomen Punainen Risti vetoaakin kuntiin ja valtioon, että ne yhteistyössä tehostaisivat kuntapaikkojen järjestämistä, ja että valtio ohjaisi vastaanottoon riittävästi resursseja.

Suomen Punaisen Ristin valtuuston kannanotto 25.5.2009.

Pakolaisten vastaanotto Suomessa on vaikeuksissa kuntapaikkapulan vuoksi. Sadat oleskeluluvan saaneet henkilöt odottavat kuntapaikkaa joko turvapaikanhakijoille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa tai Suomen ulkopuolella. Tämä viivästyttää kotoutumisen käynnistymistä ja aiheuttaa suurta huolta pakolaisten keskuudessa.

On erityisen huolestuttavaa, että kiintiöpakolaisten saapuminen Suomeen viivästyy sen vuoksi, että Suomeen jo hyväksytyille pakolaisille ei löydy kohtuullisessa ajassa sijoituskuntaa. Vuoden 2008 kiintiön osalta kymmenet pakolaiset ovat edelleen vailla kuntapaikkaa. Turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta puolestaan kuormittaa entisestään se, että osa oleskeluluvan saaneista joutuu jäämään keskuksiin pidemmäksi aikaa. Toukokuun alussa vastaanottokeskuksissa asui noin kolmesataa oleskeluluvan saanutta henkilöä.

Suomen Punaisen Ristin valtuusto korostaa, että pakolaisten suojeluun ja vastaanottoon liittyvien kansainvälisten velvoitteiden noudattaminen toteutuu parhaiten silloin, kun valtakunnan- ja paikallistason viranomaiset ja kansalaisyhteiskunta osallistuvat siihen täysipainoisesti ja hyvässä yhteistyössä. On myös lisättävä tietoa ja ymmärrystä sekä myönteisiä asenteita pakolaisten asemaa kohtaan.

Kunnissa tarvitaan nyt sitoutumista pakolaisten vastaanottoon ja syrjimättömyyttä pakolaisten valinnoissa. Valtion tulee lisätä taloudellista tukeaan kuntien työhön pakolaisten vastaanottamisessa, jotta korvaukset riittävät kattamaan pakolaisten vastaanotosta kunnalle aiheutuvat kustannukset. Laskennallisia korvauksia on korotettava tuntuvalla kertakorvauksella ja korvausjärjestelmään tulee lisätä indeksikorotukset.

Kunnille myönnettäviä laskennallisia korvauksia pakolaisten vastaanottamisesta ei ole korotettu vuoden 1993 jälkeen edes indeksikorotuksilla. Kustannusten seurantaa varten ei ole luotu järjestelmää. Korvausjärjestelmää tulisi myös kehittää siten, että se huomioisi paremmin kuntaan muuttavien pakolaisten todellisen kotoutumisajan ja sisäisen muuttoliikkeen.

Kansalaisyhteiskunnalla on merkittävä tehtävä tukea pakolaisia heidän kotoutumisessaan. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset kymmenillä paikkakunnilla ovat mukana tässä toiminnassa ja haluamme edelleen kehittää ja aktivoida vapaaehtoisten osallistumista pakolaisten vastaanottoon. Järjestön toiminta tukee tällä tavoin myös viranomaisten kotoutumistyötä.

Turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, joiden auttaminen ja oikeuksien puolustaminen kuuluvat Punainen Ristin perustehtävään. Sodan uhrien auttaminen kuuluu Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen erityismandaattiin kansainvälisesti. Mandaatti perustuu kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen.

Suomen Punainen Risti vetoaa kuntiin ja valtioon, että ne yhteistyössä tehostavat toimintaansa pakolaisten kuntavastaanotossa ja että valtio ohjaa vastaanottoon riittävästi resursseja. Tätä kautta pakolaiset pääsevät nopeasti ja joustavasti muuttamaan kuntiin ja aloittamaan normaalin elämän uudessa kotimaassaan.

Suomen Punaisen Ristin valtuusto on myös erittäin huolissaan kiristyneestä asenneilmapiiristä maahanmuuttoa kohtaan ja rasismista Suomessa. Tuomitsemme rasismin ja kehotamme kaikkia Suomessa asuvia ihmisiä puuttumaan havaitsemaansa syrjivään ja rasistiseen käyttäytymiseen.

Lisätietoja:

Pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö: Leena-Kaisa Åberg, 040 504 2463

Vastaanottotyön koordinaattori: Ari Haaranen, 040 7276691

Viestintäjohtaja: Hannu-Pekka Laiho, 040 553 7808