torstai 21. toukokuuta 2009

Kaleva: Tarkoin vartioitu raja vuotaa


Kalevan pääkirjoitus:
Tarkoin vartioitu raja vuotaa
21.5.2009

Kaleva:
Luvattomat rajanylitykset lisääntyneet
19.5.2009

YLE Uutiset:
Rajavartiosto etsii jälleen luvattomia maahantulijoita
17.5.2009


Monet kaakkoisrajan tuntumassa asuvat suomalaiset ovat tänä keväänä saaneet kotinurkillaan tutustua yllättäviin vieraisiin: väsyneisiin ja likaisiin miespuolisiin patikoijiin, jotka eivät ole kuitenkaan olleet luontoretkellä. Kulkijat ovat olleet laittomia rajanylittäjiä, joita tänä vuonna on tullut Venäjän puolelta Suomeen ennätystahtiin: huhtikuun puoliväliin mennessä rajanylityksiä oli kirjattu 21, kun koko viime vuonna tapausten määrä oli 22.

Kuten keskiviikon Kaleva kertoi, liikkeellä ovat nimenomaan afganistanilaismiehet. Rauhattomasta maasta lähdetään pois oman turvallisuuden takia ja paremman elämän toivossa. Sama ilmiöhän näkyy myös tilastossa, joka kertoo, mistä maista Suomeen tulee eniten turvapaikanhakijoita. Afganistan on senkin tilaston kärkimaita.

Vauraaseen länteen on viime aikoina pyrkinyt tuhansittain myös Iranista liikkeelle lähteneitä afganistanilaisia. He ovat paenneet sotaa ensin Iraniin, jossa heidän määränsä lasketaan sadoissa tuhansissa. Öljyvaltio on kuitenkin viime aikoina ryhtynyt ratkomaan pakolaisongelmaansa käyttämällä karkotuksia.

Mistä rajan yli pyrkijät ovat lähteneetkään, taustalla näkyy organisoitu rikollinen toiminta, jonka palveluihin kuuluvat lähtöhaluisille järjestetyt kuljetukset ja opastukset. Näistä tulijat maksavat tietojen mukaan tuhansia euroja - ilman että lopputuloksena edes varmuudella on uusi, parempi elämä lännessä.

Venäjän ja Suomen rajan sanotaan olevan EU:n tarkimmin vartioitu. Moni Suomeen pyrkivä onkin tänä vuonna jäänyt Venäjän rajavartiopalvelun seulaan, mutta yllättävän moni kuitenkin pääsee Suomen puolelle asti. Varmaa tietoa ei ole siitäkään, kuinka moni livahtaa vielä täkäläisen rajavalvonnan ohi. Suomi ei ole läheskään kaikkien tulijoiden lopullinen määränpää.

Venäjän rajavartiointi muuttui muutama vuotta sitten niin, että tuon tehtävän hoidosta jäivät pois varusmiehet ja tilalle tulivat yksinomaan ammattivartijat. Niin henkilöstön kuin toimivien vartioasemienkin määrä putosi selvästi. Vaikka Suomen rajavartiolaitoksesta kohteliaasti todetaan, että Venäjällä valvonta toimii tehokkaasti, ei raja selvästikään ole vedenpitävä.

Niin kauan kun kyseessä ovat vaarattomat tulijat, eivät esimerkiksi huumeiden salakuljettajat tai aseistautuneet rikolliset, ongelma ei Suomelle ole suuren suuri. Silti on syytä toivoa, että itärajan yli kulkevat vastedeskin vain ne, joilla paperit ja luvat ovat kunnossa.