torstai 28. toukokuuta 2009

YLE: Turvapaikanhakijoiden kahakoita varten perustettu kriisiryhmiä


YLE Uutiset:
Turvapaikanhakijoiden kahakoita varten perustettu kriisiryhmiä
28.5.2009

Kaleva:
Jalkapallo-ottelu sai turvapaikanhakijat rähinöimään

YLE Uutiset:
Nuoret turvapaikanhakijat tappelivat Kotkassa

Verkkouutiset:
Turvapaikanhakijat mellakoivat Kotkassa

Etelä-Saimaa:
Viisi poliisipartiota taltutti turvapaikanhakijoiden mellakan Kotkassa

Etelä-Saimaa:
Nuorten turvapaikanhakijoiden mellakka Kotkassa poiki rikosilmoituksia

29.5.

Poliisi on rauhoitellut tässä kuussa jo kahta laajaa joukkotappelua nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasuntoloissa. Pienillä paikkakunnilla on perustettu konflikteja varten omat yhteistyöryhmänsä sovittelemaan tukiasumisyksiköiden kahakoita.

Tukiasuntoloita ylläpitää Suomen Punainen risti. SPR:n vastaanottotyön koordinaattori kertoo, että ainakin Kemissä ja Rovaniemellä on perustettu tappeluiden selvittämistä varten erityisryhmät.

- Jos jotain konfliktia tai muuta tulee, ryhmä kokoontuu nopeasti ja pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, koordinaattori Ari Haaranen kertoo.

Molemmilla paikkakunnilla ryhmille on riittänyt käyttöä, Haaranen myöntää.

- Kemissä oli muutama konflikti, joita ei nyt mittaviksi voi sanoa, mutta nopealla puuttumisella asioihin se (kahakointi) on loppunut siellä kokonaan.

Lisää vartiointia ja riitapukareiden siirtoja

Torstaina Kotkan tukiasumisyksikössä sattuneeseen joukkotappeluun osallistui kymmeniä turvapaikanhakijoita. Toukokuun alussa Parikkalan tukiasumisyksikössä Etelä-Karjalassa oli iso joukkotappelu, jonka kaikki osalliset olivat alaikäisiä. Kummassakaan tapauksessa ei ollut suomalaisia.

Ongelmatilanteita on ratkottu esimerkiksi lisäämällä vartiointia. Pahoissa konflikteissa, kuten Kotkan tappelussa, harkitaan osallisten siirtämistä toisiin vastaanottokeskuksiin.

- Se on toisinaan hyvä ratkaisu, kun on menettänyt tavallaan kasvonsa ja on tilanteesta on vaikea perääntyä. Muuttamalla toiseen ympäristöön pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, ja monesti ongelmat ratkeavat sillä, Haaranen näkee.

______________________________________

Kaleva:

Mestareiden liigan ottelu kuumensi turvapaikkaa hakevien tunteita Kotkassa. Kymmenet nuoret osallistuivat rähinään Laajakosken tukiasumisyksikössä, ja paikalle tarvittiin useita poliisipartioita tilannetta rauhoittamaan.

Nahistelussa ei tullut henkilövahinkoja, mutta keskuksen kaksi ikkunaa rikkoontui.

Kahinassa oli osallisina somaleja ja irakilaisia. Poliisi vei paikalta putkaan viisi vuosina 1991-92 syntynyttä turvapaikanhakijaa, jotka päästettiin torstaina takaisin vapaalle jalalle. Poliisilla ei enää ole asian kanssa tekemistä, sillä asumisyksikkö selvittää itse tapahtumien kulun ja päättää rangaistuksista.

Laajakoskella on noin 40 turvapaikanhakijaa. Poliisin mukaan asumisyksikön tilanahtaus on omiaan lisäämään eri ryhmien välisiä kiistoja.

____________________________

YLE Uutiset:

Useita kymmeniä nuoria tappeli torstain vastaisena yönä Laajakosken tukiasumisyksikössä. Joukkotappelu alkoi tv:n jalkapallo-ottelusta.

Tukiasumisyksikön tappelussa nuoret heittelivät tiiliskiviä ja tuoleja ja rikkoivat ikkunoita. Vakavia henkilövahinkoja ei sattunut.

Tilannetta rauhoitti viisi poliisipartiota. Viisi turvapaikanhakijaa vietiin putkaan. Tukiasumisyksikkö aloittaa tapauksen vuoksi omat rangaistustoimet. Pääpukareita mm. siirretään toisiin vastaanottokeskuksiin.

-Erittäin voimakkaat turvallisuuskeinot on otettu käyttöön, ja meille tulee paikalle vartija. Tärkeintä on nyt rauhoittaa tilanne, Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio sanoo.

Aution mukaan tappelu oli laajin keskuksen historiassa. Hän ymmärtää nuorten tilanteen olevan rankka.

- Oman kotimaan tapahtumat ja kokemukset, epätietoisuus turvapaikkaprosessin johdosta ja pitkä odotusaika ovat äärimmäisen stressaavaa heille, johtaja Janne Autio kuvailee.

Nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikössä Kotkan Laajakoskella on noin 40 turvapaikanhakijaa.

_________________________________________

Etelä-Saimaa:

Turvapaikanhakijoiden mellakka Laajakosken vastaanottokeskuksessa Kotkassa päättyi viiden poliisipartion väliintuloon.

Alaikäisten somaleiden ja irakilaisten välinen mellakka alkoi viime yönä jalkapallo-ottelun jälkeen. He katsoivat illalla Manchester Unitedin ja FC Barcelonan välistä jalkapallo-ottelua, jonka jälkeen ristiriidat leimahtivat laajamittaiseksi tappeluksi. Mellakkaan osallistuivat lopulta kaikki turvapaikanhakijoiden asuttaman rivitalon asukkaat, yhteensä lähes 40 henkilöä.

- Täällä heiteltiin tuoleja ja tiiliskiviä. Osa nuorista oli talon katolla. Kolme ikkunaa meni rikki. On ihme, ettei kenellekään sattunut mitään, vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio tiivistää.

Vastaanottokeskuksessa oli tapahtuma-aikaan kaksi yövalvojaa, jotka soittivat paikalle poliisit. Tilanteen rauhoittamiseen tarvittiin lopulta viisi poliisipartiota. Poliisi pidätti yöllä viisi nuorta, jotka vietiin putkaan.

Janne Aution mukaan vastaanottokeskus ei aio vaatia nuorille rikosoikeudellisia toimenpiteitä. Sen sijaan neljä nuorta sijoitetaan väliaikaisesti muihin vastaanottokeskuksiin.

Laajakosken vastaanottokeskuksessa asuu reilut 50 alaikäistä turvapaikanhakijaa muun muassa Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

---

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Kotkan Laajakoskella teki poliisille tutkintapyynnön vahingonteosta keskiviikkoyönä syntyneestä joukkotappelusta. Naapuri, jonka pihalle nuorten joukkio levisi välejään selvittelemään on tehnyt myös rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta.

- Varsinaiset aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi, kolmen ikkunan ja vuoteiden rikkomisiksi, mutta on syytä tutkia ketkä ovat aiheuttaneet nämä ja laittaa heidät asianmukaisesti edesvastuuseen teoistaan, sanoo johtaja Janne Autio vastaanottokeskuksesta.

Keskus on Kastek Oy:n vuokralaisena tiloissa ja tätäkin taustaa vasten emme voi jättää tällaista asiaa huomioimatta, vaikkei kiinteistölle suurempaa vahinkoa syntynytkään.

- Tärkeää on se että meidän asiakkaat (turvapaikanhakijat) ymmärtävät sen, että kun toimii tietyllä tavalla teoilla on aina myös seuraamuksensa, tässä tapauksessa rikosoikeudelliset.

Autio pahoittelee vastaanottokeskuksen aiheuttamaa häiriötä naapurille. - Kaikin tavoin tietenkin pyrimme sellaista välttämään, ja tulemme entisestään panostamaan siihen, ettei missään yksikössä näin tule tapahtumaan.

Aution mukaan eilen käytiin tiukat keskustelut nuorten kanssa, he ovat äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta ja jälkikäteen ymmärtävät mitä ovat saaneet aikaan.

- Tunnelma on nyt täysin rauhallinen ja olemme edennet omien toimintaohjeiden mukaisesti. Joitakin rangaistustoimenpiteitä tulee toteuttavaksi. Torstaina siirrettiin jo kaksi viidestä muualle sijoitettavasta nuoresta.

Laajakosken vastaanottokeskus perustettiin viime lokakuussa, ja parhaillaan asuvista osa on ollut alusta asti. Kaikkiaan keskuksessa asuu reilut 50 alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista nelisenkymmentä on 17-18-vuotiaita. - Suurin osa on ollut vähintään muutamia kuukausia.

Tutkinnanjohtaja Jarmo Rahkola Kotkan rikospoliisista kertoo vastaanottaneensa sekä vastaanottokeskuksen, että sen naapurissa asuvan henkilön tutkintapyynnöt.

- Asia etenee siten, että harkitsemme, tehdäänkö esitutkimus. Todennäköisesti päätös esitutkinnan suorittamisesta menee syyttäjän päätettäväksi. Päätös tulee viemään viikkoja.

- Tämäntapaisista teoista seuraa korkeintaan päiväsakkoja.

________________________________

Karjalainen:

Mestareiden liigan ottelu kuumensi turvapaikkaa hakevien tunteita Kotkassa keskiviikkona. Kymmenet nuoret osallistuivat rähinään Laajakosken tukiasumisyksikössä, ja paikalle tarvittiin useita poliisipartioita tilannetta rauhoittamaan.

Nahistelussa ei tullut henkilövahinkoja, mutta keskuksen kaksi ikkunaa rikkoontui.

Kahinassa oli osallisina somaleja ja irakilaisia. Poliisi vei paikalta putkaan viisi vuosina 1991–92 syntynyttä turvapaikanhakijaa, jotka päästettiin torstaina takaisin vapaalle jalalle. Poliisilla ei enää ole asian kanssa tekemistä, sillä asumisyksikkö selvittää itse tapahtumien kulun ja päättää rangaistuksista.

Laajakoskella on noin 40 turvapaikanhakijaa. Poliisin mukaan asumisyksikön tilanahtaus on omiaan lisäämään eri ryhmien välisiä kiistoja.

_____________________________________

Verkkosanomat:

Alaikäisten somaleiden ja irakilaisten välinen mellakka alkoi viime yönä Mestariliigan loppuottelun jälkeen. He katsoivat illalla Manchester Unitedin ja FC Barcelonan välistä ottelua, jonka jälkeen ristiriidat leimahtivat laajamittaiseksi tappeluksi. Mellakkaan osallistuivat lopulta kaikki turvapaikanhakijoiden asuttaman rivitalon asukkaat, yhteensä lähes 40 henkilöä.

Vastaanottokeskuksen johtajan mukaan paikalla heiteltiin tuoleja ja tiiliskiviä. Kolme ikkunaa meni rikki. Tilanteen rauhoittamiseen tarvittiin lopulta viisi poliisipartiota. Poliisi pidätti yöllä viisi nuorta, jotka vietiin putkaan. Vastaanottokeskus ei aio vaatia nuorille rikosoikeudellisia toimenpiteitä.