tiistai 5. toukokuuta 2009

YLE: Esitutkinta YLEn Halla-aho-uutisoinnista lopetetaan


YLE Uutiset:
Esitutkinta YLEn Halla-aho-uutisoinnista lopetetaan
5.5.2009

Uusi Suomi:
Halla-ahoa sai kutsua ”rotutohtoriksi” – tässä perusteet

Helsingin Sanomat:
Esitutkinta Ylen Halla-aho-uutisoinnista lopetettiin

Iltalehti/STT:
Ylelle puhtaat paperit Halla-ahon nimittelystä


Johtava kihlakunnansyyttääjä Heikki Poukka on määrännyt Yleisradion Halla-aho-uutisointia koskevan esitutkinnan lopetettavaksi, koska näyttöä rikoksesta ei ole, vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun.

Perussuomalaisten sitoutumaton kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho teki poliisille tutkintapyynnön, koska koki kunniaansa loukatun YLEn helmikuisessa uutislähetyksessä. Hän koki loukkaavaksi erityisesti sen, että häntä kutsuttiin jutussa "ulkomaalaisvastaiseksi" ja "rotutohtoriksi".

Tutkinnan keskeyttämisen perusteluissa todetaan, että kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn muun muassa politiikassa, ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Sekä politiikan että kulttuurin alueella voi ankarakin arvostelu olla hyväksyttyä eikä tätä ole pidettävä kunnian loukkaamisena.

Lisäksi todetaan, että Halla-aho on itse muodostanut poliittista imagoaan esittämällä voimakkaita mielipiteitä maahanmuutto- ja rotuasioissa, ja hänet tunnetaan yleisesti myös väitelleenä tohtorina.

Ilmausta "rotutohtori" voidaan perustelujen mukaan pitää kielikuvallisena ilmauksena. Sen käyttäminen ei ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä ottaen huomioon Halla-ahon poliittinen asema ja se, että uutisjuttu käsitteli Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien vaaliliittoa.

---------------------------------------

Helsingin Sanomat:

Poliisi on lopettanut Yleisradioon kohdistuneen, kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon vaatimuksesta aloitetun esitutkinnan, koska näyttöä rikoksesta ei ole. Päätöksen tutkinnan lopettamisesta teki johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset verkkosivuillaan.

Halla-ahoa kutsuttiin helmikuussa Yle TV1:den pääuutislähetyksessä "ulkomaalaisvastaiseksi" ja "rotutohtoriksi". Itse uutinen käsitteli perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien eurovaaliliittoa. Poliisi tutki asiaa törkeänä kunnianloukkauksena.

Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen piti tutkinnan lopettamispäätöstä päätöstä tiistaina odotettuna.

"Tutkintapyyntö kertoo siitä, että hän [Jussi Halla-aho] erittäin taitavasti käyttää myös oikeusprosessin mahdollisuuksia politiikanteon välineenä", Jääskeläinen arvioi tilannetta Helsingin Sanomille.

Syyttäjän perusteluiden mukaan tutkinta keskeytettiin muun muassa siksi, että kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn muun muassa politiikassa, jos arvostelu ei selvästi ylitä hyväksyttävänä pidettävän rajaa. Ankarakin arvostelu on syyttäjän mukaan politiikassa sallittua.

Poukka huomauttaa myös, että ilmausta "rotutohtori" voidaan pitää kielikuvallisena ilmauksena. Sen käyttäminen oli hyväksyttävää, kun otetaan huomioon Halla-ahon poliittinen asema ja se, että hän itse on esittänyt voimakkaita mielipiteitä muun muassa maahanmuuttopolitiikasta.

Jussi Halla-ahoa syyttäjän ratkaisu ihmetyttää.

"Syyttäjän mukaan minä olen vastuussa median luomasta imagosta, riippumatta siitä vastaako se sitä, mitä itse olen sanonut tai vastaako se todellisuutta. Koska media tekee minusta rotutohtorin, niin silloin on okei kutsua minua sellaiseksi", Halla-aho pohti tiistaina.