sunnuntai 17. toukokuuta 2009

HS: Wallin julisti rkp:n perussuomalaisten vastavoimaksi


Helsingin Sanomat:
Wallin julisti rkp:n perussuomalaisten vastavoimaksi
16.5.2009

Iltalehti:
Wallin arvostelee muita puolueita pujottelusta

YLE Uutiset:

Wallin arvosteli perussuomalaisia
Soini jatkaa perussuomalaisten johdossa

Cronberg: Vihreät on perussuomalaisten vastavoima

MTV3:
Soini jatkoon yksimielisesti

Ilta-Sanomat:
Soini tuohtui keskustan syytöksistä

HBL:
Wallin utlyser framtidsmöte om SFP
SFP vill vara Sannfinländarnas motpol
SFP återvalde Wallin
Halla-aho vill in i riksdagen

Verkkouutiset:
"Perussuomalaiset valehtelevat äänestäjille"
17.5.2009


Uusi Suomi/STT:
Halla-Aho ja kumppanit säikäyttivät: Perussuomalaiset tiukentavat jäsenehtojaan

Helsingin Sanomat/STT:
Perussuomalaiset haluaa vastedes riveihinsä vain "hyvämaineisia"

MTV3/STT:
Perussuomalaiset ei halua "huonomaineisia"

Aamulehti:
Perussuomalaisten peukku nousi Timo Soinille ja Jussi Halla-aholle

Ilkka:
Perussuomalaiset tiukensivat jäsenkriteereitäänHelsingin Sanomat:

Seinäjoella kokoustaan pitävät perussuomalaiset saivat pahiksen roolin, kun puheenjohtaja Stefan Wallin lauantaiaamuna avasi ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksen Helsingissä.

Wallin julisti, että jos EU-vaalien vastakkainasetteluinnossa rkp:ta halutaan pitää perussuomalaisten "ehdottomana vastavoimana", rkp on "enemmän kuin mielellään tämä selkeä vaihtoehto koko Suomen kansalle".
[...]
Hänen varsinainen moitteensa kohdistui kuitenkin siihen, että perussuomalaiset "ratsastaa muukalaisvihamielisyydellä ja lietsoo sitä".

Puolueen kieltäytyminen allekirjoittamasta rasisminvastaista vetoomusta on "yhtä tärkeää kuluttajavalistuksena kuin pelottavana taktiikkana", Wallin sanoi.

"Rkp ei koskaan käytä perustavia käsityksiä ihmisten samanarvoisuudesta tai kanssaihmisten humanitääristä hätää pelinappuloina saadakseen etua poliittisessa pelissä", Wallin ilmoitti ja sai puoluekokoukselta raikuvat aplodit.

Wallin varoitti äänestäjiä myös kristillisdemokraateista, koska se on vaaliliitossa perussuomalaisen kanssa ja ääni yhdelle puolueista voikin olla ratkaiseva toiselle.

Iltalehti:

RKP valmis taisteluun perussuomalaisten kanssa monikulttuurisuus-, maahanmuutto- ja kielikysymyksissä.

Ruotsalainen kansanpuolue hakee nostetta EU-vaalikampanjalleen siten, että puolue asettautuu perussuomalaisten vaihtoehdoksi monikulttuurisuus-, maahanmuutto- ja kielikysymyksissä.

RKP:n puheenjohtaja kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin arvosteli lauantaina nimeltä mainitsematta muita puolueita yrityksestä pujotella perussuomalaisten kantojen kanssa. Niissä saatetaan hänen mielestään ehkä ajatella, että perussuomalaisten kantojen takana olevat virtaukset ohjautuvat omiinkin osoitteisiin, jos pysyttäydytään "maton alla".

- RKP ei pysy maton alla mitä tulee perustaviin arvoihin, kuten ihmisten tasa-arvoon, monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja moniarvoisuuteen, Wallin sanoi Helsingissä alkaneessa puoluekokouksessa.
[...]

YLE Uutiset:

[...]
Puoluekokouksen järjestäjät olivat etukäteen huolissaan Jussi Halla-ahon villeimpien kannattajien käyttäytymisestä ja varasivat paikalle poikkeuksellisen paljon järjestysmiehiä. Kokous on sujunut ilman ongelmia.
[...]

---

RKP:n puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin arvosteli puoluekokouksessa kovin sanankääntein Seinäjoella parhaillaan kokoontuvia perussuomalaisia.

Helsingissä pitämässään linjapuheessa Wallin arvosteli kovin sanankääntein perussuomalaisia ulkomaalaisvihamielisyydellä ratsastamisesta.

Wallin paheksui myös sitä, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei viime kuussa allekirjoittanut vetoomusta, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat sitoutuvat torjumaan rasistisia ilmiöitä tulevissa EU-vaaleissa.
[...]

Ilta-Sanomat:

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Tarja Cronberg kuvaa puoluettaan perussuomalaisten vastavoimaksi IS:n haastattelussa Jyväskylässä.

Myös Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin julisti puolueensa perussuomalaisten vastavoimaksi tänään Helsingissä.

Perussuomalaiset pitävät omaa puoluekokoustaan samaan aikaan Seinäjoella.

- Vihreät on aina ollut erittäin maahanmuuttoystävällinen puolue. Uskon, että jos vieraita ei kohdella hyvin, Suomen arvostus kansainvälisesti romahtaa. Nämä kaksi asiaa ovat suoraan verrannollisia toisiinsa, Cronberg pohtii.

Esimerkiksi Nokia on todennut, että yritys ei tuo ainoatakaan työpaikkaa paikkakunnalle, jossa maahanmuuttajia kohdellaan huonosti, hän huomauttaa.

- Ei voida erottaa toisistaan humanitäärisistä syistä maahan tullutta pakolaista tai yliopiston ulkomaalaista professoria. Molemmilla on lapsia, jotka joutuvat kohtaamaan aggressioita, väkivaltaa ja tönimistä kaduilla.

Cronberg toteaa, että esimerkiksi Tanskan vaikutusvalta heikkeni kansainvälisesti, kun hallitus joutui tukeutumaan äärioikeistolaiseen Tanskalaiseen kansanpuolueeseen (DF).

EU-ehdokkaana oleva Cronberg poseeraa puolueen vaalijulisteessa kebab-annoksen kanssa. Todellisuudessa Cronberg ei ole koskaan syönyt kebabia.

- Olen lihansyöjä, mutta enimmäkseen syön riistaa kotona Teerisaaressa. Julisteella otetaan kantaa juuri puolueen maahanmuuttopolitiikkaan, Cronberg selostaa.

MTV3:

Perussuomalaisten puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Timo Soini. Valinta oli Seinäjoen puoluekokouksessa yksimielinen.

Perussuomalaiset nostaa keskeiseksi eurovaaliteemakseen hallituksen maahanmuuttopolitiikan arvostelemisen. Soini ilkkui kokoomuksen kääntäneen takkinsa maahanmuuttopuheissaan vaalitaktisista syistä.
[...]

Ilta-Sanomat/STT:

[...]
Soini myös vastasi syytöksiin perussuomalaisten kielteisyydestä maahanmuuttajia kohtaan. Hän sanoi, että turvapaikanhakijoiden määrän kovassa kasvussa kypsyy ongelma, jonka perään on uskallettava kysyä.

Verkkouutiset:

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan mukaan perussuomalaiset johtavat äänestäjiä törkeästi harhaan Euroopan parlamentin vaalien alla.

- Timo Soinin on kerrottava suomalaisille, mitä mieltä hän oikeasti on Suomen linjasta Euroopan unionissa. Soini on kääntänyt takkiaan niin tiuhaan, että perussuomalaisten omat ehdokkaatkaan eivät pysy perässä. Perussuomalaisten linja tämän päivän tiedoilla on EU:n maatalouspolitiikan alasajo ja päätösvallan siirtäminen Brysseliin.

Rantakangas viittaa mm. MTV3:n eurovaalikyselyyn, jonka mukaan suuri osa Euroopan parlamenttiin ehdolla olevista perussuomalaisista kannattaa EU:lle yhteistä puolustusta ja pakolaispolitiikkaa. Ehdokkaiden enemmistö vastaa näihin asioihin selvästi puolueen virallisen linjan ja puheenjohtaja Soinin näkemysten vastaisesti.
[...]
- Viime vuosina perussuomalaiset ovat tuoneet eduskuntaan huumekoirat haistelemaan erään kansanedustajansa työhuonetta ja rikospoliisit selvittämään eduskuntaryhmänsä kavallusepäilyä. Lisäksi perussuomalaisissa toimii selvästi rasistisia ja sovinistisia ryhmiä, kuten viime aikojen ja päivien uutiset ovat kertoneet, lataa Rantakangas.

Aamulehti:

Puoluekokouksen varjopaikoilla liikuskellut kohuvaltuutettu Jussi Halla-aho sai tunnustusta vanhoilta smp:läisiltä perussuomalaisten puoluekokouksessa Seinäjoella.

- Halla-aho on edelläkävijä, joka panee itsensä likoon, Halla-ahon tekstejä netistä seuraillut kajaanilainen Matti Pehkonen sanoo.

- Halla-aho teki viisaasti, kun ei lähtenyt valitsijayhdistyksen eurovaaliehdokkaaksi. Hän on oikealla asialla. Maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut täydellisesti, tuumi smp:n entinen kansanedustaja Pentti Kettunen.

Perussuomalaiset näkyy saaneen uutta pontta maahanmuuttokritiikilleen kokoomuksen kiristyneestä linjasta.

Kokoomuksen perässähiihtoa ilkkui juhlapuheessaan yksimielisesti puheenjohtajaksi valittu Timo Soini.

Puolueen eurovaaliehdokas Vesa-Matti Saarakkala pitää kokoomuksen liikettä vaalitaktisena vetona.

Jussi Halla-aho saapui torille vähin äänin vasta, kun muut olivat sieltä jo lähteneet.

Juhlasalissa hän joutui seisomaan saapuessaan paikalle liian myöhään.

Seisominen palkittiin, sillä Soini antoi tuen uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmän vastaisesta kiihotuksesta syytteessä olevalle tohtorille.
[...]

HBL:

[...]
Det viktigaste etappmålet är enligt Wallin att hålla partiets mandat i EU-parlamentet. Han passade på att markera avståndet till Sannfinländarna, ett nytt orosmoment i kampen om mandaten.

– Vill man i EU-valets polariseringsiver uppfatta SFP som den absoluta motpolen till Sannfinländarna, som ett parti som ger fem års garanti för hårt arbete för tolerans och mångfald, ja då är vi mer än gärna detta klara alternativ för hela Finlands folk.

Partiledaren Timo Soinis envisa vägran att underteckna den appell mot rasism som SFP tog initiativ till är inte rätt sätt att möta det mångkulturella Europa, sade Wallin, och passade på att komma med en konsumentupplysning:

– Då Sannfinländarna går i armkrok med kristdemokraterna fungerar valmatematiken också i det mest tekniska av valförbund dessvärre så, att en röst på den ena kan bli avgörande för den andra. Sannfinländarnas sätt att bespetsa sig på tillfällig politisk turism i Bryssel och göra väljarna till valboskap på partiets färd mellan politikens busshållplatser skapar en enorm kontrast till alla de partier och kandidater som utgår från en annan innebörd med politiken.

---

Det är viktigt att inte hymla med den typ av fenomen som Sannfinländarna utgör i dagens Finland, säger SFP-ordföranden Stefan Wallin.

I sitt tal under partidagen i Helsingfors i går slösade Stefan Wallin en del krut på Sannfinländarna, de etablerade partiernas gemensamma orosmoln i EU-valet.
– Vill man i EU-valets polariseringsiver uppfatta SFP som den absoluta motpolen till Sannfinländarna, som ett parti som ger fem års garanti för hårt arbete för tolerans och mångfald, ja då är vi mer än gärna detta klara alternativ för hela Finlands folk.

Kritiken väckte genast genklang på Sannfinländarnas partikongress i Seinäjoki. Wallin tar uppståndelsen med ro.
– Jag nämnde ju inte ens Timo Soini vid namn i mitt tal. Om han tar åt sig så kan man fråga sig varför. Sannfinländarna är ett parti som utger sig för att vara något annat än vad de är, de fiskar i de underströmmar som vänder sig till främlingsfientliga element.

Sannfinländarnas envisa vägran att underteckna den appell mot rasism som SFP tog initiativ till är enligt Wallin inte rätt sätt att möta det mångkulturella Europa. Wallin passade också på att komma med konsumentupplysning.
– Då Sannfinländarna går i armkrok med kristdemokraterna fungerar valmatematiken också i det mest tekniska av valförbund dessvärre så, att en röst på den ena kan bli avgörande för den andra.

---

[...]
Partiledningen fick också igen kommentera Sannfinländarnas påhopp på presskonferensen efter valet.

–Det är viktigt att vi inte hymlar. Det är vår plikt att visa att vårt parti inte kan godkänna sådant här. Jag är säker på att det bland de finskspråkiga väljarna finns de som inte uppskattar Sannfinländarnas politik. Vi kan vara ett alternativ för dem, säger Wallin.

–Soinis kampanj organiserar sådana här främlingsfientliga tankar. Jag är inte säker på att Soini behärskar situationen, det bli plötsligt legitimt att säga det som inte är legitimt, sade Torvalds.

Bertills har också fått erfara direkt främlingsfientlighet.

–I en intervju i Pohjalainen sade jag att jag stöder Thors invandrarpolitik och visst blev min mailbox full av obehaglig respons. Men visst kör Sannfinländarna också med dubbla budskap, berättar Bertills.