sunnuntai 24. toukokuuta 2009

IS: Baltialaiset pitkäkyntiset käyvät yhä useammin Suomessa


Ilta-Sanomat/STT (pitkä):
Baltialaiset pitkäkyntiset käyvät yhä useammin Suomessa
24.5.2009

Helsingin Sanomat/STT (lyhyt):
KRP: Baltiasta tuleva omaisuusrikollisuus kasvussa


Baltialaiset rikolliset näyttävät rantautuneen Suomeen kiivaammin kuin koskaan.Alkuvuonna poliisi on epäillyt yli 700:aa virolaista omaisuusrikoksista.

Valtaosa teoista on näpistyksiä, mutta myös varkauksien osuus on noussut. Yhä useammin poliisi epäilee omaisuusrikoksista myös liettualaisia ja latvialaisia pitkäkyntisiä.

-Trendi on selkeästi nouseva. Baltiasta suuntautuva omaisuusrikollisuus Suomeen on selvä uhkatekijä, sanoo rikosylikomisario Ari Karvonen KRP:stä.

Balttien aktiivisuus Suomessa tuli esille jo viime vuonna. Tuolloin virolaiset nousivat rikosepäilyissä suurimmaksi ulkomaalaisryhmäksi ensi kertaa ohi venäläisten.

Poliisin tilastojen mukaan viime vuonna tutkinnassa olleista rikoksista syylliseksi epäiltiin peräti 9200:aa virolaista. Luku on kaksituhatta enemmän kuin vuotta aiemmin. Vajaata puolta heistä epäiltiin liikennerikoksista ja -rikkomuksista, missä ei ollut juurikaan kasvua.

Huomattavaa on kuitenkin se, että poliisi epäili liki 2100:aa Viron kansalaista omaisuusrikoksista viime vuonna, mikä on liki kaksi kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Heistä valtaosaa eli 1500:aa poliisi epäili varkauksista.

"Perästä tullaan"

Omaisuusrikollisuus noudattelee sesonkeja: talvella katoaa moottorikelkkoja, kesäisin moottoripyöriä, mönkijöitä ja venemoottoreita. Valtaosa omaisuudesta jää kadoksiin ja poliisin haaviin vain tekoportaan miehiä.

-Perinteisin tapa on tulla tänne laivalla 4-5 hengen porukalla parila eri autolla, viedä omaisuus ja palata takaisin jo samana päivänä, Karvonen kuvaa.Joukon kokoonpano voi vaihtua tiuhaan.

-Mafiaa Virossa ei ole. Ammattirikolliset toimivat projektipohjaisesti, eli he saattavat koota porukan vain yhtä keikkaa varten, sanoo Viron keskusrikospoliisin johtaja Eerik Heldna.

Anastettu omaisuus saatetaan kierrättää Baltiaan Ruotsin kautta. Muutama viikko sitten Suomen ja Viron viranomaisten onnistui löytää Etelä-Virosta Suomesta vietyjä moottoripyöriä ja mönkijöitä. Osa oli ehditty jo myydä paikallisille ostajille. Baltian markkinoiden lisäksi omaisuutta kulkeutuu Venäjälle.

-Pyrimme selvittämään syyt ja menemään paikan päälle. Se on ainoa tapa viestiä, että perästä tullaan vaikkakin ehkä hitaasti, Karvonen sanoo.Suomessa virolaiset ovat tunnettuja kello- ja kultaliikkeiden ryöstöistä, ja niistä he ovat niittäneet mainetta myös Keski-Euroopassa.

Schengen avasi rajat

Liettualaisia rikollisia on käynyt Suomessa aalloittain. Tunnetumpia he ovat olleet Ruotsissa ja Norjassa. Siellä viranomaiset ovat onnistuneet rajoittamaan näiden toimintaa, ja nyt liettualaisten kiinnostus on kääntynyt kohti Suomea.

-Isompia ja pienempiä juttuja on paljastettu koko ajan, joten viitteitä heidän liikkumisestaan on, Karvonen kuvaa.

Yksi selkeä syy rikollisten lisääntyneeseen virtaukseen Suomeen on Baltian-maiden liittyminen Schengen-sopimukseen puolitoista vuotta sitten.

-Kaikkien juttujen paljastuminen perustuu nyt viranomaisten väliseen tietojenvaihtoon, Karvonen toteaa.

Toinen syy lienee taloustaantuma, joka alkoi koetella Baltiaa jo viime keväänä.

Huumereitit Suomeen ovat perinteisesti kulkeneet Virosta, ja sen oletetaan ruokkivan myös muuta rikollisuutta. Lisäksi Suomessa omaisuus suojataan usein vain vakuutuksilla. Toisin on Baltiassa.

-Siellä ei näe kaduille parkkeerattuja moottoripyöriä, vaan ne pidetään huolellisesti piilossa, Karvonen sanoo.

STT-MARJO NÄKKI

_________________

Helsingin Sanomat/STT:

Talouden taantuma ja Schengen-sopimuksen avaamat rajat näyttävät lisänneen rikollisten kiinnostusta Suomea kohtaan.

Alkuvuonna poliisi on epäillyt yli 700:aa virolaista omaisuusrikoksista, mikä on parisataa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Valtaosa teoista on näpistyksiä. Varkauksien osuus on kuitenkin noussut. Yhä useammin poliisi epäilee omaisuusrikoksista myös liettualaisia ja latvialaisia.

Keskusrikospoliisin mukaan Baltiasta Suomeen suuntautuva omaisuusrikollisuus on selvä uhka.

Balttien aktiivisuus Suomessa tuli esille jo viime vuonna. Tuolloin virolaiset nousivat rikosepäilyissä suurimmaksi ulkomaalaisryhmäksi ensi kertaa ohi venäläisten.

Viime vuonna poliisi epäili liki 2 100:aa Viron kansalaista omaisuusrikoksista, mikä on melkein kaksi kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.