lauantai 30. toukokuuta 2009

HS: Käännytyspäätös kolmelle irakilaiselle turvapaikanhakijalle


Helsingin Sanomat:
Käännytyspäätös kolmelle irakilaiselle turvapaikanhakijalle
30.5.2009


Maahanmuuttovirasto on viime viikkoina päättänyt käännyttää ainakin kolme irakilaista, mutta päätöksiä ei ole vielä pantu täytäntöön.

Päätökset ovat seurausta Maahanmuuttoviraston kiristyneestä Irak-linjasta.

Virasto ilmoitti kolme viikkoa sitten, että turvapaikanhakijoita voidaan alkaa käännyttää suurimpaan osaan Irakia, koska maan turvallisuusolot ovat kohentuneet oleellisesti.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo pitää mahdollisena, että Suomi käännyttää satoja irakilaisia kotimaahansa lähivuosina.

Suomi ei ole palauttanut ketään Irakiin Saddam Husseinin hallinnon kaatumisen jälkeen ja sitäkin ennen vain harvoissa yksittäistapauksissa.

Suomessa oleskelee parhaillaan noin 1 500 irakilaista, joiden turvapaikkahakemukset odottavat Maahanmuuttoviraston ratkaisuja.

Heistä noin 1 300 saa oleskeluluvan ja noin 200 käännytyspäätöksen, jos ratkaisulinja säilyy viime viikkojen kaltaisena.

Repo arvioi, että valtaosa oleskeluluvan saaneista on kotoisin Nineven, Salah al-Dinin, Kirkukin ja Dijalan maakunnista.

Maahanmuuttovirasto pitää näitä alueita muusta Irakista poiketen yhä lähtökohtaisesti turvattomina ja myöntää kaikille alueilta saapuville oleskeluluvan.