tiistai 5. toukokuuta 2009

HS: Vain harva äänestäisi Jussi Halla-ahoa EU-vaaleissa


Helsingin Sanomat:
Vain harva äänestäisi Jussi Halla-ahoa EU-vaaleissa
5.5.2009


Erilaisissa verkkokeskusteluissa sekä maahanmuuttokriittisten ihmisten keskuudessa suuren suosion saavuttanutta Jussi Halla-ahoa (perus) voisi ajatella äänestävänsä eurovaaleissa lopulta vain harva suomalainen.

Tämä ilmenee Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaamasta tutkimuksesta. Äänestyskysymys tosin on enää teoreettinen, sillä Halla-aho ei lopulta kannattajakorttien keruusta huolimatta lähtenyt ehdolle EU-vaaleihin.

HS-gallupissa vastaajilta kysyttiin, keitä kaikkia he voisivat 48 tunnetun ehdokkaan listalta äänestää, jos menevät kesäkuussa äänestämään. Vastaajat saivat siis valita kaikki ne ehdokkaat, joita voisivat kuvitella äänestävänsä. Siksi kyseessä ei ole varsinainen kannatusmittaus vaan enemminkin suosio-, kiinnostavuus- tai tunnettuusmittaus.

Tutkimus edustaa kaikkia 18–74-vuotiaita mannersuomalaisia. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vaikka vastaajat saivat valita useita ehdokkaita, vain kolme prosenttia nimesi Halla-ahon niiden joukkoon, jota voisi kuvitella äänestävänsä.

Tutkimuksen mukaan Halla-ahoa suosivat erityisesti miehet, nuoret (alle 25-vuotiaat), yrittäjät ja työttömät. Etenkään naiset tai yli 60-vuotiaat eivät osaa ajatella äänestävänsä Halla-ahoa.

Käytetyllä mittaustavalla suosituimmiksi ehdokkaiksi nousivat Timo Soini (perus) ja Heidi Hautala (vihr), joita voisivat kuvitella äänestävänsä 18 ja 16 prosenttia suomalaisista.

Kaikkiaan yksitoista ehdokasta on sellaisia, joita yli kymmenen prosenttia suomalaisista voisi mahdollisesti äänestää.