keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Maaseudun Tulevaisuus: Rasismi puskee kuoren alta


Maaseudun Tulevaisuus, kolumni:
Hanna Lensu: Rasismi puskee kuoren alta
20.5.2009


Suomessa asuvia ulkomaalaisia koskevat asiat ovat tänä keväänä olleet kovasti esillä. Media on antanut auliisti palstatilaa tässä aihepiirissä profiloituneelle pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuutetulle. Kun perussuomalaiset pitivät puoluekokoustaan, tätä kokouspaikalle saapunutta valtuutettua haastateltiin televisiouutisiin kuin suurempaakin merkkihenkilöä, vaikka hän ei edes ole koko puolueen jäsen.

Aina viime viikkoihin asti olen hämmästellyt sitä, miten muka maahanmuuttoasiat jaksavat kiinnostaa kansalaisia niin paljon, että he intoutuvat perustamaan yhden asian kansanliikkeitä. En ihmettele enää.

Runsas kuukausi sitten asuinpaikkakunnalleni Kristiinankaupunkiin perustettiin pakolaisten vastaanottokeskus. Päätös keskuksesta tehtiin nopeassa tahdissa, koska vastaanottopaikoista on kova pula. Asuntoja yli sadalle pakolaiselle löytyi muuttotappion vaivaamasta kunnasta helposti.

Vapaita asuntoja oli hyvin tarjolla myös naapurikunnassa Kaskisissa, joka hakee suuntaansa yli 200 ihmistä työllistäneen sellutehtaan lakkauttamisen jälkeen.

Mielenkiinnolla olen seurannut, miten suomenruotsalais-suomalaisen yhteisön sopeutuminen aika isoon tulijajoukkoon alkaa sujua. Kuten arvata saattaa, ryppyjä on tullut eikä koomisuuttakaan ole puuttunut.

Ensin tietysti alkoivat huhut kiertää siitä, mitä keneltäkin on kadonnut tai varastettu. Pieni kohu syntyi, kun jotkut miehet olivat viheltäneet naisille – maailmanlopun alkua.

Yleisönosastoilla ja etenkin niin kovin suosituilla tekstiviestipalstoilla alkoivat pian kukkia kriittiset viestit. Pakolaisten raha-asiat tuntuvat kaihertavan monia.

Eräs pikkupoika oli ihan vilpittömästi ihmetellyt, miten jotkut vielä trullittelevat, vaikka pääsiäisestä on monta viikkoa. Mistäpä hän olisi voinut tietää, että jotkut kulkevat hunnut päässä kaikkina vuodenaikoina.

Eräänä aurinkoisena iltapäivänä jouduin itsekin todistamaan kummallista näytelmää kirjaston edessä. Paikallinen naispuolinen seniorikansalainen oli lähtenyt ulkoiluttamaan rollaattoriaan. Liekö hetken mielijohteesta vai pitkällisen harkinnan seurauksena hän päätti ryhtyä sättimään penkillä kaikessa rauhassa istuneita turvapaikanhakijoita, nuoria miehiä.

Ongelman syykin selvisi lopulta. Rouva oli pahastunut siitä, että miehet lähettivät kännyköillä tekstiviestejä, sillä hänellä itsellään ei ollut kännykkää. Ilmeisesti matkapuhelin oli hänen arvionsa mukaan jonkinlainen luksustavara, jollaista pakolaisella ei saisi olla hallussaan.

Tuskin hän kuitenkaan ihan kaikille kännykänomistajille tapaa räyhätä, tai muuten taitaisi aika kiirettä pitää.

Rouvan käytökselle on oikein erityinen nimikin, rasismi. Onneksi syyttelyn kohteeksi joutuneet miehet olivat tätä seniorikansalaista fiksumpia eivätkä olleet moksiskaan. Luultavasti he ovat kokeneet elämänsä aikana pahempiakin kolhuja.

Jostakin ihmeen syystä näissä ulkomaalaisasioissa kansalaiset ovat hämmästyttävän rohkeita ilmaisemaan mielipiteitään. Yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi olisi vain toivottavaa, että mieltä osattaisiin purkaa oikeilla foorumeilla.

Esimerkiksi näin vaalien alla potentiaalisia päätöksentekijöitä kiertelee taajaan kaikenlaisilla parkkipaikoilla ja toreilla: he kuuntelevat mielellään äänestäjien mielipiteitä. Ja he ovat juuri ovat niitä, jotka pakolaisia koskevista ja monista muista asioista päättävät ja vastaavat.

On varmasti ihan hyvä ja tarpeen, että maahanmuutosta keskustellaan lehtien palstoilla ja politiikassa. Mieluummin siellä kuin ruohonjuuritasolla kylän raitilla.