torstai 7. toukokuuta 2009

SVT: Turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa Suomessa


SVT:
Turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa Suomessa
7.5.2009


Turvapaikanhakijamäärien odotetaan kasvavan tänäkin vuonna Suomessa. Tämä siitäkin huolimatta, että maan turvapaikkapolitiikka ei ole höllentynyt. Ruotsin tasolle Suomessa on kuitenkin vielä matkaa.

Suomessa avataan uusia vastaanottokeskuksia jotta lisääntynyt määrä turvapaikanhakijoita pystytään majoittamaan. Viime vuonna Suomeen saapui hiukan yli 4000 turvapaikanhakijaa. Ruotsiin verrattuna hakijoita on vielä vähän, Ruotsista turvapaikkaa haki yli 24 000 ihmistä. Maahanmuutovirasto arvioi, että hakijamäärät kasvavat edelleen tänä vuonna, viiteen -kuuteen tuhanteen turvapaikanhakijaan.

- Meillä nämä suurimmat hakijaryhmät ovat Irak, Somalia ja Afghanistan. Kussakin valtiossa tilanne on epävakaa, Somaliassa ehkä pahin. Sillä on luonnollisesti vaikutuksensa, onko kyseisen valtion kansalaisia jo Suomessa. Lisäksi turvanpaikanhakemiseen vaikuttaa myös muiden maiden päätöskäytäntö ja meidän päätöskäytäntö, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Suomen pakolaisneuvonta painottaa, että parin viime vuoden aikana Suomessa on noudatettu naapurimaita paremmin ihmisoikeussopimuksia ja YK:n pakolaisjärjestön ohjeita turvapaikka-asioissa. Turvapaikkaa ei kuitenkaan saa Suomesta helpommin kuin aikaisemmin.

- Ei se virallisesti ole mitenkään helpompaa tänä päivänä. Se että hakijaluvut ovat nousseet perustuu paljolti siihen, että meillä on tällä hetkellä enemmän hakijoita kuin aikaisemmin, sanoo toiminnanjohtaja Eva Lindberg Pakolaisneuvonnasta.

Suomessa oleskelun sai viime vuonna reilut 1300 pakolaista. Ruotsissa määrä oli liki kymmenkertainen, yli 11 000 pakolaista sai oleskeluluvan. Suomessa viranomaiset arvioivat Ruotsin tiukentaneen linjaansa.

- Ruotsin päätöskäytäntö on hieman muuttunut suurien hakijaryhmien kohdalla. Esimerkiksi irakilaisten kohdalla sääntöjä on Ruotsissa käsittääkseni tarkennettu niin, että Irakin urvallisuustilannetta ei voida pelkästään pitää perusteena turvapaikalle. Tässä Suomella on ollut hieman erilainen käytäntö viime aikoina Ruotsin kanssa, pohtii Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

Heidi Liekola